Η Αγία Ακυλίνα

αγια ακυλιναΗ Αγία Ακυλίνα καταγόταν από το χωριό Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης και ανατράφηκε από γονείς ευσεβείς. Ο πατέρας της όμως, σκότωσε ένα Τούρκο, μετά από φιλονικία μαζί του. Για ν’ αποφύγει την τιμωρία του θανάτου, δέχτηκε τον μουσουλμανισμό. Αλλά η μητέρα της έμεινε σταθερή στον Χριστό και κάθε μέρα δίδασκε στην Ακυλίνα την αρετή και την πίστη. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του πατέρα της και τις απειλές των Τούρκων, η Ακυλίνα δεν αρνήθηκε τον Χριστό. Όταν την οδηγούσαν στο μαρτύριο την ακολουθούσε και η μητέρα της, που την παρότρυνε σ’ αυτό. Η Ακυλίνα ήλεγχε με θάρρος τους Τούρκους και τη θρησκεία τους, με αποτέλεσμα να πεθάνει μαρτυρικά, μετά από πολυήμερο ραβδισμό, στις 27 Σεπτεμβρίου 1764 μ.Χ. σε ηλικία 19 ετών.

Κανείς δεν γνωρίζει που εναπόθεσαν οι συντοπίτες της το τίμιο λείψανο της. Λέγεται πως οι Τούρκοι θέλησαν ακόμη και νεκρή να την κάνουν δική τους , γι’ αυτό και διέταξαν να την θάψουν στο τούρκικο νεκροταφείο που ήταν κοντά στο τζαμί για να ικανοποιήσουν έτσι τον άσβεστο εγωισμό τους. Έτσι κι έγινε. Το θεόσταλτο όμως φώς , που σαν άστρο κατέβηκε από τον ουρανό και στάθηκε πάνω από τον τάφο της , ήταν το σημείο που υποχρέωσε τους χριστιανούς συμπατριώτες της να κλέψουν το σώμα της και να το ενταφιάσουν κάπου όπου θα ήταν ασφαλές. Κατά την παράδοση , τα ονόματα των τολμηρών αυτών ανθρώπων ήταν Τσόπλας , Καλημέρης και Μπούκλας , οι οποίοι λέγεται πως έκαναν όρκο να μην μαρτυρήσουν ποτέ σε κανέναν το μυστικό , γιατί θα υπήρχε ο φόβος να βρεθεί το άγιο λείψανο της στα χέρια των Τούρκων. Χριστιανοί πολλοί έχουν φύγει έκτοτε από τη ζωή με τον καημό να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα της. Σήμερα έχει χτιστεί προς τιμήν της περικαλλής και μεγαλοπρε­πής Ιερός Ναός ο οποίος, όμως, παραμένει ελλιπής χωρίς την ευλογία των αγίων της λειψάνων.

 

Διασκευή από www.saint.gr

Facebooktwitterpinterestmail

4 thoughts on “Η Αγία Ακυλίνα

 • 27 Σεπτεμβρίου 2013, 12:34
  Permalink

  Καλησπέρα. πράγματι ο βίος της Αγίας Ακυλίνας είναι συγκλονιστικός και είναι ένα παράδειγμα μίμησης για την δύσκολη εποχή μας όπως και τόσοι άλλοι άγιοι. Απλώς το μόνο που ήθελα να προσθέσω είναι ότι τα λείψανα της με την χάρη του Θεού βρέθηκαν πριν κάποιους μήνες στο χωριό Σοχό (αν δεν κάνω λάθος) της Θεσσαλονίκης και το Ζαγκλιβέρι περιμένει με ανυπομονησία να μεταφερθούν τα λείψανα της Αγίας στον τόπο καταγωγής της. Πάντως έχω ακούσει ότι αξίζει να πάτε για να πάρετε την ευλογία της αλλά και για να σας πουν τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο βρέθηκαν. Θα μείνετε άναυδοι!!!

  Σχολιάστε
 • 27 Σεπτεμβρίου 2013, 12:42
  Permalink

  Τα λείψανα της Αγίας Ακυλίνας βρέθηκαν μετά από θαυματουργικές υποδείξεις στο προαύλιο του παλαιού ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης στις 8 Φεβρουαρίου 2012.

  Σχολιάστε
 • 27 Σεπτεμβρίου 2013, 14:06
  Permalink

  Τα λείψανα της Αγίας Ακυλίνας βρέθηκαν πέρυσι στην Όσσα Θεσσαλονίκης και εχθές, παραμονή της γιορτής της επέστρεψαν στο Ζαγκλιβέρι, στον Ιερό Ναό της Αγίας 249 χρόνια μετά το μαρτύριό της. Πολύ μεγάλο παράδειγμα για μας η ομολογία της!! Ας έχουμε τις πρεσβείες της!!

  Σχολιάστε
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *