Η Αγία Ακυλίνη

Η Αγία Ακυλίνη καταγόταν από τη Βύβλο ή Βίβλο της Παλαιστίνης και ήταν θυγατέρα του επιφανούς άρχοντα Ευτολμίου. Έζησε κατά τη διάρκεια που αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός (284 – 305 μ.Χ.). Σε ηλικία μόλις πέντε ετών, βαπτίσθηκε από τον Επίσκοπο Ευθάλιο. Σ’ αυτό βοήθησε και ο πατέρας της Ευτόλμιος, ο οποίος δημιούργησε και κατάλληλες συνθήκες, ώστε η κόρη του να παραμείνει σταθερή στη χριστιανική πίστη, ενισχύοντας με πολλούς τρόπους το φρόνημά της. Έτσι, σε νεαρή ακόμη ηλικία, η Ακυλίνη άρχισε να κηρύττει και να διδάσκει με ζέση, το λόγο του Θεού και συναναστρεφόμενη με θυγατέρες ειδωλολατρών κατόρθωσε να προσελκύσει πολλές εξ αυτών στην ορθόδοξη πίστη. Παράλληλα παροιμιώδης στάθηκε η επίδοσή της σε έργα φιλανθρωπίας. Η λαμπρή της αυτή δράση, καταγγέλθηκε στον ανθύπατο Ουλοσιανό, ο οποίος, αφού τη συνέλαβε, προσπάθησε με κάθε τρόπο να την αναγκάσει να απαρνηθεί την πίστη της. Η Αγία όμως παρέμεινε ακλόνητη και ορθή και με παρρησία, αν και νεαρό κορίτσι, ομολόγησε την πίστη της στον Ένα και αληθινό Θεό. Εξοργισμένος ο ανθύπατος τη χτύπησε βίαια στο πρόσωπο ώστε η αγία πλημμύρισε από αίματα. Στη συνέχεια υποβάλλεται σε φρικτά βασανιστήρια (μαστίγωση και διάτρηση των αυτιών της με πυρακτωμένη σούβλα)  και στο τέλος καταντροπιασμένος ο Ουλοσιανός που δεν κατόρθωσε να κάμψει την πίστη ενός αδύναμου κοριτσιού, διέταξε να την αποκεφαλίσουν κατατάσσοντάς την στους μάρτυρες της πίστης στο Χριστό.

Διασκευή από το βιβλίο “Αγιολόγιον της Ορθοδοξίας” του Χρήστου Δ. Τσολακίδη

Facebooktwitterpinterestmail

2 thoughts on “Η Αγία Ακυλίνη

 • 14 Ιουνίου 2012, 17:34
  Permalink

  Η αγία ονομάζεται Ακυλίνα ή για την ακρίβεια Αγγελίνα και τα λείψανά της (πλην των άκρων της) ανακαλύφτηκαν πολύ πρόσφατα στο χωριό Όσσα της Θεσσαλονίκης. Την ευχή της να ‘χουμε.

  Σχολιάστε
 • 15 Ιουνίου 2012, 14:19
  Permalink

  Ivan, η αγία που ανέφερες είναι η νεομάρτυς Ακυλίνα από το Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης, μαρτύρησε επί τουρκοκρατίας, το 1764, και γιορτάζει στις 27 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, εμφανίστηκε η ίδια και υπέδειξε τον τόπο όπου βρίσκονταν τα άγια λείψανά της!!! Κ όπως είπες αυτό έγινε πολύ πρόσφατα. Ας έχουμε τις πρεσβείες και των δύο Αγίων!!! Μακάρι να μας αξιώσει ο Χριστός μας να τις μιμηθούμε!!!

  Σχολιάστε
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *