Ο Άγιος Κύριλλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. και έζησε κατά τα χρόνια της βασιλείας του Θεοδοσίου του Μικρού. Ήταν ανεψιός του Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου. Έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση και αυτό συνετέλεσε στο να διαδεχθεί τον θείο του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Κατά την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος ήταν ο πρόεδρος αυτής και βοήθησε να καταρρεύσουν οι αιρετικές διδασκαλίες του Νεστόριου σχετικά με το πρόσωπο της Παναγίας. Η αρετή που είχε σημάδευσε τη ζωή του Κυρίλλου, ο οποίος, έπειτα από μια ζωή με πολλά πνευματικά κατορθώματα, παρέδωσε το πνεύμα του στις 27 Ιουνίου του 444 μ.Χ. έχοντας κλείσει 32 χρόνια ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Διασκευή από το βιβλίο “Αγιολόγιο της Ορθοδοξίας” του Χρήστου Δ. Τσολακίδη

Ο Όσιος Κολούμπα γεννήθηκε στην πόλη Γκάρταν της Δονεγάλης στην Ιρλανδία στις 7 Δεκεμβρίου του 521 μ.Χ. και καταγόταν από βασιλική οικογένεια. Υπήρξε μαθητής γνωστών και διακεκριμένων δασκάλων και νωρίς αποφάσισε να ακολουθήσει το μοναχικό βίο. Μετά την χειροτονία του σε πρεσβύτερο εργάστηκε ως ιεραπόστολος στην Ιρλανδία και ίδρυσε μοναστήρια στις περιοχές Ντέρρυ και Ντάροου.

Σύμφωνα με την παράδοση, εγκατέλειψε την πατρίδα του ύστερα από το παρακάτω γεγονός: Κάποτε παρακάλεσε τον παλιό του δάσκαλο Φιννιανό να του επιτρέψει να αντιγράψει το Ψαλτήριό του. Αυτός, όμως, αρνήθηκε για άγνωστους λόγους. Ο Κολούμπα το αντέγραψε τελικά, χωρίς την άδεια του Φιννιανού, κάτι που οδήγησε τον τελευταίο να κρατήσει το αντίγραφο που είχε ετοιμάσει ο Κολούμπα για τον εαυτό του. Αυτό το γεγονός έλαβε μεγάλες διαστάσεις με την εκδίκαση, τελικά, να πηγαίνει στο βασιλιά Ντέρμοτ, ο οποίος έδωσε το δίκιο στο Φιννιανό. Ο Όσιος δυσαρεστήθηκε πολύ από την απόφαση αυτή του βασιλιά και, ακόμα περισσότερο, όταν αυτός διέταξε την εκτέλεση ενός εχθρού του, στον οποίο είχε δώσει άσυλο στο μοναστήρι ο Κολούμπα. Με αυτό το γεγονός οδηγήθηκαν δύο ιρλανδικά φύλα σε πόλεμο, στον οποίο ο Κολούμπα διαδραμάτισε ρόλο ασυμβίβαστο με την ιερατική του ιδιότητα. Η πράξη του αυτή οδήγησε την Σύνοδο να τον καταδικάσει σε αφορισμό, καταδίκη η οποία μετατράπηκε σε ισόβια εξορία, έπειτα από παρέμβαση και παράκληση του πνευματικού του πατέρα, που ονομαζόταν και αυτός Φιννιανός.

Ο Όσιος αναχώρησε για πάντα από την αγαπημένη του πατρίδα και, συνοδευόμενος από δώδεκα μαθητές του, εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό νησί κοντά στις ακτές της Σκωτίας, που ονομαζόταν Ίονα. Εκεί ίδρυσε πολύ γνωστή μονή με εκατοντάδες μοναχούς, που αγωνίζονταν να ευχαριστήσουν το Θεό με την άσκησή τους. Αυτή η μονή έγινε ίσως το σπουδαιότερο εκκλησιαστικό κέντρο και διδακτήριο κληρικών και ιεραποστόλων της Κελτικής Εκκλησίας. Έχοντας, λοιπόν, ως ορμητήριο τους αυτήν τη μονή, ο Κολούμπα και οι μαθητές του κήρυξαν το Ευαγγέλιο στη Σκωτία. Σύμφωνα με την παράδοση, ίδρυσαν περίπου εκατό μοναστήρια στη Σκωτία και στη Βόρεια Αγγλία.

Ο Όσιος Κολούμπα πέθανε ειρηνικά στις 9 Ιουνίου του 597 μ.Χ.

 

Διασκευή από www.synaxarion.gr