Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

Ο μεγαλομάρτυς Γεώργιος γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Ο πατέρας του, μάλιστα, πέθανε μαρτυρικά για το Χριστό. Όταν ο Γεώργιος έγινε 18 χρονών, στρατεύθηκε στο ρωμαϊκό στρατό. Αν και νέος στην ηλικία, διεκπεραίωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τέλεια. Όλοι τον θαύμαζαν για το παράστημα του. Γι’ αυτό, γρήγορα τον προήγαγαν σε ανώτερα αξιώματα και του έδωσαν τον τίτλο του κόμητος.

Συνέβη, όμως, την εποχή εκείνη ό Διοκλητιανός να κηρύξει λυσσώδη διωγμό κατά των χριστιανών. Ο Γεώργιος ήταν 28 χρονών και χωρίς δισταγμούς ομολόγησε την πίστη του, παρά τα αξιώματα πού του είχαν δώσει. Ο Διοκλητιανός δεν το περίμενε και έφριξε για τη στάση του Γεωργίου. Τότε άρχισε για τον Άγιο μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων, αλλά και θαυμάτων, πού έφεραν πολλούς ειδωλολάτρες στη χριστιανική πίστη. Αφού τον λόγχισαν, ξέσχισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Από όλα αυτά ό Θεός τον κράτησε ζωντανό και έγινε αίτια να εξευτελιστούν τα είδωλα και οι εκφραστές τους.Τέλος, τον αποκεφαλίζουν προσευχόμενο.

Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου έχει καθοριστεί να τιμάται 23 Απριλίου. Αν, όμως, το Πάσχα είναι αργότερα από τις 23 Απριλίου, τότε η εορτή του Αγίου μεταφέρεται για τη Δευτέρα της Διακαινησίμου.

 

Πηγή: “Αγιολόγιο της Ορθοδοξίας” του Χρήστου Δ. Τσολακίδη

Facebooktwitterpinterestmail

2 thoughts on “Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

 • 24 Απριλίου 2012, 14:28
  Permalink

  Βοήθεια μας ο Άγιος!Έχουμε ανάγκη από τέτοια παραδείγματα σήμερα!Εύχομαι ο Άγιος να εμπνέει τον κάθε χαρούμενο αγωνιστή!

  Σχολιάστε
 • 24 Απριλίου 2015, 00:22
  Permalink

  Eπισης σημερα εορταζει και η Αγια Πολυχρονια , μητερα του Αγιου Γεωργιου!

  Σχολιάστε
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *