Αγαπητέ Χαρούμενε συν-Αγωνιστή Αθηνών,
μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι οι κατασκηνώσεις μας περιμένουν να τις επισκεφθούμε!
Μπάσκετ, ποδόσφαιρο, ατομικά πρωταθλήματα και πολλά άλλα θα μας βοηθήσουν να ξεκουραστούμε από άλλον έναν “γεμάτο” μαθητικό χειμώνα!
Το σημαντικότερο όμως στις κατασκηνώσεις μας, όπως θα θυμάσαι, είναι οι πνευματικές εμπειρίες που αποκομίζουμε.
Να σου θυμίσω και κάτι που είχες πει εσύ; “Το πιο ωραίο πράγμα στην κατασκήνωση είναι οι συγκεντρώσεις ομάδος“. Εκεί που μαζευόμαστε το απογευματάκι, κάθε ομάδα σε κάποιο ήσυχο μέρος, γνωριζόμαστε καλύτερα, “δενόμαστε” μεταξύ μας και συζητούμε με τον ομαδάρχη μας ένα θέμα νεανικό, πνευματικό, που ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της ηλικίας μας.
Φέτος έκανα την εξής σκέψη: Γιατί να μην προτείνουμε οι ίδιοι ποια θέματα θέλουμε να κουβεντιάσουμε στην κατασκήνωση; Ώστε να ανεβούμε και… προετοιμασμένοι, αλλά και να πούμε αυτό που μας απασχολεί, για να λάβουμε και τις καλύτερες απαντήσεις!
Μπορείς λοιπόν να θέσεις όσα θέματα σε απασχολούν ή βρίσκεις ενδιαφέροντα και θα ήθελες να συζητηθούν στην κατασκήνωση σε συγκέντρωση ομάδος. Δεν χρειάζεται να μας πεις το όνομά σου, εκτός αν θέλεις εσύ ο ίδιος! Πες μας τις προτάσεις σου είτε με σχόλιο κάτω από το θέμα αυτό, είτε με email στη διεύθυνση athina@agonistes.gr είτε λέγοντάς το στον ομαδάρχη σου! Φρόντισε όμως να ενεργήσεις γρήγορα, μην φτάσει η κατασκήνωση και ακόμα δεν έχεις πει τη γνώμη σου!
Περιμένω να δω την άποψή σου. Οι υπεύθυνοι θα πάρουν κάποιες από τις προτάσεις αυτές και θα τις συζητήσουμε στις κατασκηνώσεις μας (στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο), οπότε καλό είναι να τους δώσουμε αρκετά και καλά θέματα!
Περιμένω…
Ένας φίλος σου, συν-Χ.Α.
Το φαινόμενο του εθνικισμού στην πατρίδα μας…
Ποια η στάση μας ως χριστιανών νέων.
Ευχαριστώ.
Εγώ θα έλεγα πως ένα καλό θέμα συζήτησης είναι το πώς πρέπει να αντιδρά ο χριστιανός όταν θέλει να προχωρήσει πνευματικά αλλά τον εμποδίζουν οι άλλοι. Και γνωρίζω καλά τον κίνδυνο της δικαιολογίας ωστόσο θεωρώ πως θα έπρεπε να συζητήσουμε πως μπορούν να στηριχθούν τα άτομα τα οποία εμποδίζονται είτε από το σπίτι είτε από το ευρύτερο περιβάλλον να πλησιάσουν τον Χριστό. Ευχαριστώ.
Προτεινω το θεμα των σχεσεων μεταξυ των δυο φυλων καθως προκειται για θεμα που τσουρουφλιζει πολλους αν οχι και τους περισσοτερους απο εμας.Θα ηθελα να συζητηθουν επισης οι τροποι με τους οποιους οι νεοι αντιμετωπιζουν τις παρενεργεις του χωρισμου μιας επιπολαιης και φλου σχεσης.
Να αναφερθούν τα αίτια, οι συνέπειες και τρόποι αντιμετώπισης σε διάφορα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας, πχ θυμός (και πώς να τον ελέγχουμε), υπερηφάνεια, εγωκεντρισμός, ΑΓΧΟΣ, ανησυχίες για την εξωτερική εμφάνιση, εξάρτηση από ηλεκτρονικές συσκευές κλπ.
Επιπτώσεις των κακών παρεών, πώς και γιατί μπλέκουμε με αυτές και συγκεκριμένα παραδείγματα.
Γιατί να σεβόμαστε; Από που πηγάζει ο σεβασμός; Επιπλέον, η αλληλεγγύη.
Γιατί οι νέοι αποστρέφονται από την θρησκεία (ποια τα θετικά της τα οποία εμείς απολαμβάνουμε ενώ αυτοί όχι;).
Ελευθερία (αναφορά και στο βιβλίο του ερίτιμου κύριου Βασιλειάδη).
Ελπίδα-Υπομονή
Γιατί φοβόμαστε να εκφράσουμε τις διαφορετικές μας απόψεις;
Επιπτώσεις έλλειψης σεβασμού στον άνθρωπο και το περιβάλλον (θέμα πανελληνίων)
Ισότητα φύλων. Επιπλέον, πώς να φερόμαστε στη μητέρα μας
Πώς να αντιμετωπίζουμε την αδικία (το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου).
το facebook!
Αυτό το είχαμε συζητήσει και πέρυσι από ότι θυμάμαι… αλλά όμως είναι μία καλή ιδέα να το ξανασυζητήσουμε, μιας και η ηλεκτρονική τεχνολογία και τα αποτελέσματά της αλλάζουν συνεχώς. Εξάλλου αποτελεί και μία “μάστιγα” της εποχής μας.
ενα καλο θεμα ειναι τα θελω και τα πρεπει :)
Η υπερηφάνεια αποτελεί μια στάση που ο Κύριος απεχθάνεται ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο όλοι μας στην καθημερινότητά μας, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, συχνά αποδεικνυόμαστε εγωιστές. Τι σημαίνει πραγματικά ταπεινοφροσύνη και πως μπορούμε στην σύγχρονη εποχή του υλισμού και της ιδιοτέλειας εμείς οι νέοι να την εξασκήσουμε;
Είναι γεγονός ότι οι κατασκηνώσεις και οι δραστηριότητες των χαρούμενων αγωνιστών αποτελούν για όλους μας έναν σημαντικό πνευματικό ανεφοδιασμό. Ωστόσο, για αρκετούς από εμάς όταν αυτά κάθε φορά τελειώνουν δεν είναι δύσκολο να υιοθετήσουμε πάλι έναν κοσμικό τρόπο ζωής παρασυρόμενοι από τους διάφορους παράγοντες αμφιβόλου χριστιανικότητας (τηλεόραση, φιλίες-γνωριμίες κλπ). Πως είναι δυνατόν να διατηρηθούμε ακέραιοι από τους παράγοντες αυτούς που αλλοιώνουν την χριστιανική μας ταυτότητα;
Ο χριστιανισμός διακηρύττει αναμφίβολα την κοινωνική δικαιοσύνη. Εντούτοις, παρατηρούμε σήμερα την κοινωνική δικαιοσύνη να καταστρατηγείται μέσω της οικονομικής επιβολής των πολιτικών αρχόντων. Έτσι, αναξιοπαθούντα θύματα(χήρες με ορφανά, άνθρωποι του περιθωρίου κλπ) βιώνουν την θλίψη και τη δυστυχία που επιφέρουν η φτώχεια και η ένδεια. Απ’ την άλλη τα λόγια του αποστόλου Παύλου ‘πάσα ψυχή εξουσίαις υπερεχούσαις υποτασσέσθω’ γεννούν εύλογα ερωτηματικά σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά του χριστιανού απέναντι στην σημερινή πολιτική αρχή που αναμφίβολα επιδίδεται σε μια συμφεροντολογική πολιτική εις βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Πως είναι δυνατόν τα λόγια του Εθναπόστολου να μας κατευθύνουν απέναντι στο σύγχρονο πολιτικό αδιέξοδο και ποια στάση πρέπει εμείς οι νέοι, το πιο νευραλγικό κομμάτι της κοινωνίας, μα περισσότερο εμείς οι χριστιανοί νέοι να τηρούμε απέναντι στα σύγχρονα πρωτοφανή πολιτικά δρώμενα. Ευχαριστώ
Σε 2 ημέρες θα είμαστε εκεί!!! Θα μάθουμε επιτέλους τα θέματα των συγκεντρώσεων ομάδος. Ανυπομονώ! Αχ Θεέ μου να είμαστε όλοι καλά να συναντηθούμε σε αυτή την “παραδεισένια πολιτεία” (όπως μας είπαν και τα κορίτσια του δημοτικού). Μακάρι να περάσουμε όλοι καλά και να μην υπάρξει κανένα σκοτεινό σημείο σε αυτή την χαρά και τη γαλήνη που θα νιώθουμε.
Ο Θεός μαζί μας!
Αμήν!