Ερώτηση που λάβαμε:

Πώς πρέπει να ψυχαγωγείται ο Χριστιανός;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Η ψυχαγωγία είναι μια ανάγκη του ανθρώπου και ιδιαιτέρως του νέου. Σώμα, διάνοια, ψυχή, νεύρα, έχουν ανάγκη χαλάρωσης και ανάπαυσης. Η ψυχαγωγία ξεκουράζει, δίνει νέες δυνάμεις, φρεσκάρει τον οργανισμό του ανθρώπου.

Σίγουρα, όλοι έχουμε αυτή την ανάγκη, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίζουμε τον καθημερινό κόπο και αγώνα. Ο Πλούταρχος έλεγε πως όλη μας η ζωή είναι μοιρασμένη στη δραστηριότητα και στην ξεκούραση. Και η ξεκούραση αποτελεί τη νοστιμιά των κόπων μας.

Καλή είναι η ψυχαγωγία, αλλά όχι η οποιαδήποτε ψυχαγωγία. Μπορεί να είναι και άσχημη. Απαραίτητο είναι το φαγητό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα φάμε ο,τι βρούμε μπροστά μας. Δεν ωφελούν όλων των ειδών οι ψυχαγωγίες. Κάποιες κρύβουν πολλούς κινδύνους και οδηγούν σε σοβαρές περιπέτειες, σε πτώσεις, από τις οποίες μπορεί να αργήσουμε πολύ να συνέλθουμε και να γίνουν αφορμή για να χάσουμε ο,τι κρατάμε καθαρό και αγνό με τον αγώνα μας. Οι διασκεδάσεις αυτές όχι μόνο δεν μας ξεκουράζουν, αλλά αντιθέτως μας καταπονούν σωματικά και μας εκθέτουν σε πολλούς κινδύνους ψυχικούς.

Όμως με αυτόν τον τρόπο όμως, δεν «δεσμευόμαστε» πολύ σχετικά με την ψυχαγωγία μας;  Μας δεσμεύουν, όταν μας λένε να προσέξουμε το φαγητό μας και ν’ αποφεύγουμε ακάθαρτες και μουχλιασμένες τροφές; Μας καταπιέζουν, όταν μας λένε να μην κολυμπάμε ανοιχτά στο τάδε μέρος, γιατί είναι επικίνδυνα στα βαθιά; Φυσικά δεν βοηθάει να μας πιάσει φοβία και να βλέπουμε παντού κινδύνους και αμαρτία. Όμως χρειάζεται να προσέχουμε και να διαλέγουμε, για να μπορούμε να ψυχαγωγούμαστε αληθινά.

Και η ψυχαγωγία έχει τα όριά της. Εάν τα υπερβούμε, γίνεται εξάμβλωμα. Ποια είναι αυτά;

α. Ψυχαγωγία δεν είναι εκείνο που μας καταπονεί και μας σακατεύει σωματικά, π.χ. δεν μπορεί να είναι ψυχαγωγία το ξενύχτι που εξαντλεί. Δεν μπορεί να είναι ψυχαγωγία ένα άθλιο κινηματογραφικό έργο, που δηλητηριάζει τη φαντασία μας, δημιουργεί ανησυχίες και ψυχική ταραχή. Η ψυχική και σωματική υγεία είναι το πρώτο κριτήριο για την σωστή ψυχαγωγία.

β. Η ψυχαγωγία και η ανάπαυλα διαρκεί λιγότερο χρόνο από την ίδια τη δουλειά, π.χ. δεν γίνεται να δουλεύουμε δυο ώρες και πέντε ώρες να ξεκουραζόμαστε. Η ψυχαγωγία είναι διάλειμμα, δεν είναι ο σκοπός της ζωής.

γ. Πως γίνεται να ονομάσουμε ψυχαγωγία ο,τι μας πληγώνει την ψυχή, αμαυρώνει την αγνότητα, εξάπτει πάθη και ορμές και οδηγεί τελικά στα νύχια της αμαρτίας; «Δεν σου λέω ν’ αποφεύγεις ολωσδιόλου την ψυχαγωγία», γράφει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «αλλά σε συμβουλεύω να ψυχαγωγείσαι, όπως αξίζει σε Χριστιανό».

Φυσικά, υπάρχουν καθαροί τρόποι ψυχαγωγίας. Ένας περίπατος, μια εκδρομή, ο αθλητισμός, η ζωγραφική, η μουσική, διάφορες συλλογές, επιτραπέζια παιχνίδια, οι γιορτές και οι κοινές ευκαιρίες στο κατηχητικό μας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με ποια παρέα θα διαλέξουμε να ψυχαγωγηθούμε. Για να είμαστε ασφαλισμένοι, να ρωτάμε πάντοτε τον πνευματικό η τους γονείς μας. Και ακόμα, να ρωτάμε τον εαυτό μας το εξής:

—Θα μπορούσε ο Χριστός να ερχόταν μαζί μου μ’ αυτή την παρέα, σ’ αυτό το μέρος; Θα τολμούσα να Τον προσκαλέσω να με συντροφεύσει;

 Γιατί η αληθινή ψυχαγωγία είναι η αγνή ψυχαγωγία.