Ερώτηση που λάβαμε: 

Πώς να αντιδρούμε όταν διακωμωδείται η Ορθοδοξία; 

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Πολλές φορές στην κοινωνία μας μπορεί να βρεθούμε σε περιστάσεις που κάποιος να κοροϊδέψει την πίστη μας, την Ορθοδοξία. Αυτό μπορεί να έρθει με την μορφή ειρωνικών σχολίων, ευθεία κοροϊδία της πίστης ή της Εκκλησίας, ακόμα και ως ανέκδοτα ή αστεία. Είναι λογικό σε αυτές τις περιπτώσεις να νιώθουμε άσχημα, να στεναχωριόμαστε ή ακόμα και να εκνευριζόμαστε. Τι πρέπει να κάνουμε όμως;

Το πρώτο πράγμα είναι να καταλάβουμε γιατί θέλουμε να αντιδράσουμε. Πολλές φορές νιώθουμε ότι προσβάλλουν εμάς τους ίδιους. Θέλουμε να αντιδράσουμε από πληγωμένο εγωισμό και μπορεί να θυμώσουμε. Μπορεί να θελήσουμε να «βάλουμε στη θέση του» τον άλλον. Όμως όταν αντιδρούμε από εγωισμό ή πληγωμένη φιλαρέσκεια, δεν είμαστε νικητές, αλλά ηττημένοι.

Σε αυτήν την περίπτωση, καλύτερα να μην πούμε τίποτα. Ας κάνουμε μια προσευχή από μέσα μας και ας αποχωρήσουμε από την συζήτηση.

Αν πραγματικά στεναχωριόμαστε που κοροϊδεύουν την Εκκλησία, σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε φιλικό περιβάλλον, ένα πρώτο βήμα θα ήταν να τους εξηγήσουμε γιατί σφάλλουν και γιατί δεν είναι σωστό να κοροϊδεύουν την Εκκλησία, να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν το λάθος τους. Αν αυτό αποτύχει, μπορούμε να τους πούμε ότι μας ενοχλεί και να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να σταματήσουν. Αν και μετά από την προτροπή μας συνεχίσουν, καλό θα ήταν να τους δείξουμε την ενόχλησή μας και να αλλάξουμε θέμα στην συζήτηση ή να αποχωρήσουμε. (ίσως να σκεφτούμε να βρούμε καλύτερη παρέα).

Αν στο περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστεδεν έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε, θα μπορούσαμε να δείξουμε με κάποιο τρόπο τη δυσχέρειά μας και να αλλάξουμε τη συζήτηση ή, αν γίνεται να αποχωρήσουμε.

Το πιο σημαντικό είναι να σκεφτούμε ότι δεν υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας. Δεν κοροϊδεύουν εμάς, αλλά την Ορθοδοξία, την Αλήθεια. Πώς θα αντιδρούσαμε αν κορόιδευαν τη μάνα μας; Και πάντα πριν μιλήσουμε, ας ζητήσουμε νοερά τη βοήθεια του Χριστού και Εκείνος θα μας φωτίσει να κάνουμε ή να πούμε ό, τι είναι πιο σωστό.