Από ερώτηση που λάβαμε:

Τι πιστεύει η Εκκλησία για τους εξωγήινους;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Υπάρχουν εξωγήινα όντα (νοήμονα κυρίως); Είναι ένα θέμα που απασχολεί την ανθρωπότητα κατά τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως, από την στιγμή που ξεκίνησαν να γίνονται αποστολές δορυφόρων, διαστημοπλοίων κλπ. στο διάστημα, αλλά και με τις συνεχείς ανακοινώσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για πιθανή εύρεση νερού στον Άρη.

Πάνω σε αυτό το θέμα η Εκκλησία δεν έχει καμία επίσημη θέση (ανακοίνωση από Συνόδους). Ομοίως, οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν έχουν αναφερθεί σε αυτό το θέμα, σε αντίθεση με άλλα επιστημονικά θέματα ή πεδία (πχ. Ιατρική).

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι από την στιγμή που σε διάστημα μεγαλύτερο των 70 ετών η Εκκλησία δεν διατύπωσε κάποια επίσημη θέση, το θέμα αυτό δεν επηρεάζει την πίστη και τη ζωή μας!

Η ύπαρξη ή όχι εξωγήινων (νοημόνων) όντων δεν έχει αποδειχθεί σε καμία περίπτωση επιστημονικά, αλλά και αν αποδειχθεί, δεν μπορεί να αλλοιώσει σε τίποτα την Ορθόδοξη Πίστη μας.

Η πίστη μας δεν στηρίζεται σε επιστημονικές θεωρίες ή ανακαλύψεις. Η πίστη μας είναι αποκάλυψη του Θεού. Αυτό σημαίνει ότι είτε υπάρχουν εξωγήινα όντα είτε όχι, όλα όσα χρειαζόμαστε ως Χριστιανοί, όλα όσα είναι απαραίτητα για τη σωτηρία μας τα γνωρίζουμε, μας τα έχει αποκαλύψει ο Θεός και μένουν αναλλοίωτα: η αλήθεια του Ευαγγελίου, η οδός της Σωτηρίας, η Χάρη του Θεού στη ζωή μας, η Κοινωνία μας με τον Χριστό.

Άλλωστε, πέρα από όλα τα παραπάνω, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα νοήμονα όντα εκτός των ανθρώπων: οι άγγελοι και οι δαίμονες. Συνεπώς, πιθανή ύπαρξη εξωγήινων νοημόνων όντων δεν θα ήταν κάποια έκπληξη.