Ερώτηση που λάβαμε:

Μπορεί ένας χριστιανός ορθόδοξος να ζήσει στο εξωτερικό; ένας πιστός δεν μπορεί παρά να αγωνίζεται μέσα στο σώμα του Χριστού, στην εκκλησία, με τη συμμετοχή του στα μυστήρια,τη θεία κοινωνία, την εξομολόγηση, τις διάφορες λειτουργίες που έχει καθιερώσει η εκκλησία προς ενίσχυση του πνευματικού αγώνα. Στο εξωτερικό όμως επικρατεί ένα τελείως διαφορετικό πνεύμα, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες αργίες, εορτές, μυστήρια ώστε να μπορέσει ο πιστός να προετοιμαστεί και να ενισχυθεί, ούτε και λοιποί αγωνιζόμενοι αδελφοί, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο χριστιανός από την εκκλησία. Και αν εντέλει μπορεί, αυτό είναι εφικτό μόνο σε χώρες με ελληνικές κοινότητες;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Το να ζήσει ένας συνειδητός Ορθόδοξος Χριστιανός, συνειδητά την πίστη του στο εξωτερικό είναι όντως κάτι πολύ δύσκολο. Οι πλούσιες λατρευτικές ευκαιρίες που μπορεί να απολαύσει ένας χριστιανός στις τόσες πολλές ενορίες που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, είναι ένα ανεπανάληπτο δώρο του Θεού στην πατρίδα μας.

Και δυστυχώς το δώρο αυτό δεν μπορείς να το συναντήσεις στο εξωτερικό. Συχνότατες, σχεδόν καθημερινές, Θείες Λειτουργίες, Παρακλήσεις, Εσπερινοί, Όρθροι, Πνευματικές ομιλίες, Εβδομαδιαίοι Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής, Προσκυνηματικές εκδρομές, τακτική συμμετοχή στην Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία, Ευχέλαια και Αγιασμοί αποτελούν ευκαιρίες για συνεχή πνευματική τροφοδοσία. Τροφοδοσία που είναι απαραίτητη για την ψυχή κάθε χριστιανού που θέλει να ζει την πίστη του στην καθημερινότητα του.

Αν βεβαίως έρθουν έτσι τα πράγματα που θα χρειαστεί κάποιος να ζήσει για λίγο ή για περισσότερο στο εξωτερικό, τότε η Χάρις του Κυρίου μας οπωσδήποτε θα ενισχύσει τον πιστό χριστιανό στον αγώνα του και αυτή η έλλειψη των πνευματικών ευκαιριών, οπωσδήποτε θα αποτελέσει αφορμή για αυτόν να εκτιμήσει ακόμη περισσότερο τον ασύγκριτο πλούτο της πίστεως μας.

Αν πάλι,  κάποτε τεθεί το δίλημμα μιας μόνιμης διαμονής μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, τότε φρονούμε ότι θα μπορούσαμε να θυσιάσουμε κάτι (π.χ. μία καλύτερη δουλειά με περισσότερα χρήματα)  ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε, να κινούμαστε και να αναπνέουμε μέσα στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας. Αυτή η τελευταία μας απόφαση όμως, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και οπωσδήποτε θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα, την ευλογία και τη σύμφωνη γνώμη του πνευματικού μας.