Ερώτηση που λάβαμε:

Γιατί οι Άγγελοι αγιογραφούνται με φτερά ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Οι Άγιοι Άγγελοι είναι λειτουργικά πνεύματα που δημιουργήθηκαν απο το Θεό πριν τον ορατό και υλικό κόσμο. Ως πνεύματα είναι ασώματοι, δεν έχουν υλικό σώμα για να μπορούμε να το αγγίξουμε ή να το δούμε. Είναι, λοιπόν, αόρατοι και αεικίνητοι. Αθάνατοι κατά χάριν και κατ’ εικόνα Θεού, οι Άγγελοι διαιρούνται σε εννέα Τάγματα:

Θρόνοι, Χερουβείμ και Σεραφείμ, Εξουσίες, Κυριότητες και Δυνάμεις Άγγελοι, Αρχάγγελοι και Αρχές.

Ως διάκονοι του Θεού οι Άγγελοι μεταφέρουν στο Θεό τις προσευχές και τις αγαθοεργίες μας μεσιτεύοντας για εμάς. Χαίρονται για τον αγώνα μας και πανηγυρίζουν με τη μετάνοιά μας και στενοχωρούνται για την πτώση μας.

Ως αγγελιαφόροι και μεταφορείς μηνυμάτων στην ιερή τέχνη της αγιογραφίας εικονίζονται με φτερά.

Εικονίζονται με φτερά γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι είναι άυλα και πνευματικά όντα και δεν περιορίζονται σε εναν χώρο, έχουν τεράστια ταχύτητα στην διακονία τους, ασύλληπτη, αφάνταστη.

Στην Αγία Γραφή έχουμε πολλά περιστατικά με Αγγέλους που μεταφέρουν μηνύματα του Ουρανού: Ο Θεός στέλνει τον αρχάγγελο Γαβριήλ στην Παναγία για να της μεταδώσει το χαρούμενο μήνυμα της γέννησης του Υιού του Θεού. Άγγελος Κυρίου παρουσιάζεται στον Ιωσήφ και τον συμβουλεύει να πάρει το θείο παιδί και τη μητέρα του στην Αίγυπτο για να γλιτώσουν. Άγγελος λευκοφορεμένος εμφανίζεται στις Μυροφόρες, πάνω από τον τάφο του Κυρίου και τους μεταδίδει το χαρμόσυνο μήνυμα “Χριστός Ανέστη”.

Στο Ιερό Βήμα υπάρχουν τα εξαπτέρυγα, πάνω στα οποία υπάρχουν οι μορφές κάποιων φτερωτών αγγέλων. Αυτά λέγονται εξαπτέρυγα, γιατί έχουν έξι φτερούγες. Ο προφήτης Ηλίας αναφέρει ότι αυτά ονομάζονται “Σεραφείμ” και ψάλλουν στο Θεό τον ύμνο “Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης Σου…”.

Τέλος, αν προσέξουμε πολλές εικόνες του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή του Κυρίου μας, ο αγιογράφος ιστορεί τις εικόνες του με φτερά στις πλάτες! Αυτό γίνεται διότι ζούσε αγγελική ζωή! Η ταπεινοφροσύνη, η υπακοή, η αγιότητά του να ζει ως επίγειος άγγελος και τον κατέστησαν ιδανικό πρότυπο των μοναχών και των αναχωρητών. Σύμφωνα με την παράδοση ο Τίμιος Πρόδρομος μαζί με τους μοναχούς ως “επίγειοι άγγελοι” θα αναπληρώσουν το 10ο Τάγμα μετά την πτώση των υπερήφανων δαιμόνων.

Οι Άγιοι Άγγελοι που υπερέχουν απ’ τους ανθρώπους ως προς την υπακοή, την προθυμία, την αφοσίωση, την άπαυστη υμνολογία, την απέραντη αγάπη και την ταπείνωση, αποτελούν αιώνια πρότυπα για τον άνθρωπο, που θέλει να γίνει τέλειος και ισάγγελος.