Ερώτηση που λάβαμε:
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην βλέπουμε βλαβερά για την ψυχή μας όνειρα;
Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:
Πολλές φορές τα όνειρα επηρεάζουν τη διάθεσή μας , ευχάριστα ή δυσάρεστα. Το πρόβλημα κυρίως είναι όταν τα όνειρα που βλέπουμε είναι βλαβερά.
Οι πατέρες τής Εκκλησίας μας που έχουν ασχοληθεί και με αυτό το θέμα λένε πως “τα όνειρα είναι ως προς τη φύση τους ασαφή και διφορούμενα και ως προς την εκδήλωσή τους προέρχονται από την κίνηση και δραστηριότητα του νου, πού αποτελεί το «ηγεμονικόν» μέρος τής ψυχής”. (Μ. Βασίλειος)
Την ίδια σκέψη διατυπώνει και ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος γράφοντας πώς το όνειρο (ενύπνιο) είναι «η κίνηση του νοός εν ακινησία σώματος». Όταν δηλαδή το σώμα ακινητοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο νους διαρκώς κινείται. Στο λεξικό διαβάζουμε ότι το όνειρο είναι “η ακολουθία σκέψεων, εικόνων και αισθημάτων, που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου και οφείλονται σε μερική και αυτόματη λειτουργία του εγκεφάλου” (Γ. Μπαμπινιώτη, Λεξικό τής Νέας Ελληνικής Γλώσσας)
Πολλές φορές μέσω των ονείρων οι δαίμονες επιτίθενται και πειράζουν τους ανθρώπους. Τα μεταχειρίζεται δηλαδή ο διάβολος για να μας πλανά και να μας γεμίζει με αγωνία και καρδιοκτύπια τη ζωή μας (Π. Ν. Τρεμπέλα, Ο Ιωσήφ, εκδ. Ο ΣΩΤΗΡ). Γι΄ αυτό πρώτα απ΄ όλα όταν ξυπνούμε, τελείως να τα περιφρονούμε και να μη τους δίνουμε καμία σημασία.
Μπορούμε όμως να οπλίζουμε τον εαυτό μας με την προσευχή και το παντοδύναμο όπλο τού Σταυρού που τρέμει ο διάβολος. Πριν κοιμηθούμε ας κάνουμε στο μαξιλάρι μας το σημείο του Σταυρού και μέχρι να μας πάρει ο ύπνος ας προσευχόμαστε λέγοντας την “ευχή” (“Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”) ή άλλες προσευχές. Υπάρχει μία προσευχή στην Ακολουθία του Αποδείπνου που αναφέρεται στο θέμα του ύπνου (“Καί δός ημίν Δέσποτα πρός ὕπνον ἀπιοῦσιν…”) με την οποία παρακαλούμε τον Κύριο να μας χαρίσει “ὕπνον ἐλαφρόν καί πάσης σατανικῆς φαντασίας ἀπηλλαγμένον”.
Ας μην ξεχνάμε να επικαλούμαστε και τον Άγιο Άγγελό μας, που είναι συνοδοιπόρος μας από την ημέρα της βαπτίσεώς μας, προστάτης και φύλακας των ψυχών και των σωμάτων μας, έτσι ώστε να μας προφυλάσσει από την επιβουλή των δαιμόνων κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.
Γενικότερα μέσα στην ημέρα να ασχολείται ο νους μας με καλούς λογισμούς, να μελετούμε συχνά τη ζωή του Κυρίου και των Αγίων και γενικότερα να σκεπτόμαστε ό,τι είναι ωφέλιμο και χρήσιμο για μας και τους συνανθρώπους μας. Αυτό προτείνει και ο ιερός Χρυσόστομος λέγοντας σε μια ομιλία του: “Από αυτές τις διηγήσεις (τις ψυχωφελείς) θα δημιουργηθούν στη συνέχεια ευχάριστα όνειρα, απαλλαγμένα από κάθε διαβολική φαντασία· γιατί αυτό που συνήθως η ψυχή μελετάει την ημέρα, τέτοια ονειρεύεται στον ύπνο του.” ( Εις τήν Γένεσιν λόγος ΣΤ΄, ΕΠΕ 8, 108 PG 54,607)
Μπορούμε ακόμα να ζητούμε βοήθεια από τον πνευματικό μας και εκείνος με τον φωτισμό του Θεού θα μας καθοδηγεί πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε στενόχωρη κατάσταση που προκαλείται από άσχημα όνειρα.
Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.