Ερώτηση που λάβαμε:

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να διακόπτουμε μια φιλία;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Είναι δυστυχώς αλήθεια πως ειδικά στις μέρες μας η φιλία είναι μία πραγματικότητα δυσεύρετη και κάπως παρεξηγημένη. Ο καλύτερος φίλος είναι αυτός που δεν φοβάται να μας πει την αλήθεια, αν πιστεύει ότι σε κάτι έχουμε παρεκτραπεί. Είναι όμως παράλληλα έτοιμος να σεβαστεί τις επιλογές μας, έστω κι αν διαφωνεί.

Ο Άγιος Νεκτάριος υποστηρίζει πως η φιλία είναι πιο δυνατή από τη συγγενική αγάπη, διότι η μεν συγγενική αγάπη είναι έργο ανάγκης, η φιλία όμως βασίζεται στη θέληση.

Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που θα πρέπει ίσως να διακόπτουμε μια φιλία. Για παράδειγμα αν μέσα στη σχέση της φιλίας έχουν εισβάλει έντονα στοιχεία ανταγωνιστικότητας, φθόνου, ζήλιας και καχυποψίας. Στοιχεία που είτε προέρχονται από εμένα, είτε από το άλλο πρόσωπο και δεν έχουνε καταπολεμηθεί. Αντιθέτως ευδοκιμούνε, αναπτύσσονται και κάνουνε δύσκολη την καθημερινότητα μου καθώς και την ψυχική μου ισορροπία. Σε αυτή την περίπτωση η διακοπή της φιλίας, θα μπορούσε να αποδειχθεί ευεργετική. Το πως όμως θα γίνει αυτό, το πότε θα γίνει και το πόσο θα κρατήσει μια τέτοια διακοπή, θα πρέπει να συναποφασιστεί με ένα ώριμο και σοφό άτομο, καταλληλότερο του οποίου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, παρά ο πνευματικός μου πατέρας.

Εκεί όμως που οπωσδήποτε θα πρέπει να προβληματιστούμε, είναι όταν ο φίλος μου έχει τελείως διαφορετικά πιστεύω από εμένα και ειδικά στο θέμα της πίστης, της θρησκείας και της εκκλησίας, όταν δηλαδή δεν σέβεται τα πιστεύω μου, τα ειρωνεύεται και πολύ συχνά με φέρνει στη δύσκολη θέση να τα υπερασπίζομαι και να απολογούμαι για αυτά. Τότε η διακοπή μιας τέτοιας φιλίας είναι αναγκαία προκειμένου να προστατευτούμε από κακές επιδράσεις, μεγαλύτερους κινδύνους και προβλήματα. Και πάλι όμως πρέπει να αναφέρουμε πως για μια τέτοια απόφαση καλό είναι να ρωτήσουμε και να ζητήσουμε την ευλογία του πνευματικού μας.