Ερώτηση που λάβαμε: 

Πώς και τι είδους (πατερική,ψαλμούς κλπ) προσευχή να κάνω για κάποιον που μου το έχει ζητήσει;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Πολλές φορές μπορεί γνωστοί ή άγνωστοί μας άνθρωποι να μας ζητήσουν να προσευχηθούμε για κάποια ανάγκη ή δυσκολία που αντιμετωπίζουν.

Πώς όμως γίνεται αυτή η προσευχή; “Να προσευχηθείς για τη σωτηρία των άλλων όπως θα προσευχόσουν για τη δική σου σωτηρία”, μας λέει ο γέροντας Σωφρόνιος. Άρα λοιπόν το κλειδί είναι να προσευχόμαστε για τους άλλους όπως προσευχόμαστε για τον εαυτό μας.

Ο άγιος Παΐσιος συμπληρώνει ότι πρέπει να κάνουμε δικό μας τον πόνο του άλλου:

“Η προσευχή πρέπει να είναι καρδιακή, να γίνεται από πόνο. Όταν ερχόμαστε στην θέση του άλλου, έρχεται φυσιολογικά η αγάπη, ο πόνος, η ταπείνωση, η ευγνωμοσύνη μας στον Θεό με την συνεχή δοξολογία, και τότε η προσευχή για τον συνάνθρωπό μας γίνεται ευπρόσδεκτη από τον Θεό και τον βοηθάει”.

Η εμπειρία των σύγχρονων αυτών ασκητών, μας δείχνει και με ποια λόγια να προσευχόμαστε όταν κάποιος ζητά την προσευχή μας. Συμβουλεύει ο άγιος Παΐσιος:

“Μπορείς να φέρνεις στον νου σου έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που έχει ανάγκη, να προσεύχεσαι λίγο γι’ αυτόν και μετά να λες «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον ημάς» και να πονάς για όλους, για να μη φεύγει η… αμαξοστοιχία με έναν επιβάτη. Να προσεύχεσαι γενικά και να λες «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον τους πάσχοντας σωματικά και ψυχικά». Σ’ αυτήν την ευχή περιλαμβάνονται και οι κεκοιμημένοι. Αν σου έρχεται στον νου ένα συγγενικό σου πρόσωπο, πες μια ευχή και γι’ αυτό, «… ελέησον τον δούλον Σου τάδε», και πέρασε αμέσως στην γενική ευχή για όλον τον κόσμο, «… ελέησον τον κόσμον Σου άπαντα».”

Οι παρακλήσεις – στην Παναγία μας, στους Αγγέλους και τους αγίους – είναι μικρές ακολουθίες της εκκλησίας μας με τις οποίες ζητάμε άμεσα τη βοήθειά τους για συγκεκριμένα προβλήματα. Μπορούμε να κάνουμε την παράκληση μόνοι μας κάθε στιγμή και να μνημονεύουμε τους ανθρώπους οι οποίοι ζήτησαν την προσευχή μας.

Η προσευχή που γίνεται την ώρα της Θείας Λειτουργίας, μέσα στο σύνολο των πιστών που έχουν συγκεντρωθεί για να λατρεύσουν τον Κύριο, έχει τη μεγαλύτερη δύναμη και αποδίδει για όλες τις ψυχές την πιο μεγάλη ωφέλεια. Η Θεία Λειτουργία περιέχει συγκεκριμένα αιτήματα για όσους ταξιδεύουν (υπέρ πλεόντων, οδοιπορούντων) για όσους είναι ασθενείς (νοσούντων) αλλά και για όλες τις κατηγορίες ανθρώπων, για τους ζώντες και τους κεκοιμημένους.

Μάλιστα, ο λειτουργός μας προτρέπει λίγο πριν την ιερή στιγμή της Μετάληψης, καθώς έχει προσφερθεί η αναίμακτη θυσία και βρισκόμαστε ενώπιον του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου, να προσευχηθούμε για τη σωτηρία «ων έκαστος κατά διάνοιαν έχει – και πάντων και πασών». Η προσευχή των πιστών για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, μας ενώνει σε ένα σώμα, το σώμα του Χριστού, το οποίο σε λίγο θα μεταλάβουμε. Τι πιο φυσικό λοιπόν από το να προσεύχομαι για τον άλλον, όταν και αυτός και εγώ είμαστε μέλη του ίδιου σώματος, της εκκλησίας του Χριστού;