Ερώτηση που λάβαμε:

Υπάρχουν ειδωλολάτρες σήμερα;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Ειδωλολατρία είναι η λατρεία άψυχων αντικειμένων ή έμψυχων όντων και των ομοιωμάτων τους (αγάλματα, ειδώλια) ως θεοτήτων. Χαρακτήριζε κυρίως την αρχαία εποχή, προ Χριστού, όταν οι διάφοροι λαοί λάτρευαν ένα πλήθος από θεούς και θεές, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου. Ωστόσο και σήμερα υπάρχουν λαοί οι οποίοι ακολουθούν ειδωλολατρικές θρησκείες (πχ στην Ινδία και στην Κίνα).

Παράλληλα στην εποχή μας ξαναζεί η προσπάθεια να επανέλθουν οι ἀρχαίες θρησκείες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Στην Ελλάδα ονομάζονται νεοειδωλολάτρες, δωδεκαθεϊστές, ελληνολάτρες, εθνικοί ή αρχαιολάτρες. Δρουν αρκετές τέτοιες ομάδες, με αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ τους. Εκδίδουν περιοδικά και βιβλία, λειτουργούν ιστοσελίδες για να κάνουν γνωστή την παρουσία τους στον κόσμο. Ισχυρίζονται με πρωτοφανή φανατισμό ότι δήθεν η Ελλάδα είναι υπόδουλη εδώ και δεκαέξι αιώνες στον Χριστιανισμό, ο οποίος γι’ αυτούς είναι εβραϊκή αίρεση, υπεύθυνη για όλα τα δεινά που βρήκαν τους Έλληνες στην ιστορία τους! Θεωρούν ότι μόνο οι δωδεκαθεϊστές μπορούν να ονομάζονται Έλληνες!

Όμως όλοι σχεδόν οι επιφανείς πρόγονοί μας, όπως π.χ. ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, είτε στάθηκαν κριτικοί απέναντι στην αρχαία θρησκεία, είτε την αρνήθηκαν εντελώς. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, οι περισσότεροι από αυτούς τους φιλοσόφους διώχθηκαν, ταλαιπωρήθηκαν ή και βρήκαν τραγικό θάνατο. Με την εμφάνιση του Χριστιανισμού η αρχαία θρησκεία ήταν ήδη σε κατάπτωση. Το βεβαιώνει ο ίδιος ο Πλούταρχος στα συγγράμματά του τον 2ο μ.Χ. αιώνα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές της θρησκευτικής ελευθερίας. Σεμνύνεται γιατί είναι Εκείνη που διεφύλαξε διά μέσου των αιώνων, την Ελληνική γλώσσα, την Ελληνική αυτοσυνειδησία και την διαχρονικότητα του Ελληνικού γένους και της ιστορίας μας. Αυτό της κόστισε ποταμούς αιμάτων και ατελείωτους αγώνες. Όμως την ταύτισε με την ιστορική πορεία του Γένους μας.

Οι Ορθόδοξοι Έλληνες δεν είναι λοιπόν λιγότερο Έλληνες από εκείνους που θέλουν να μονοπωλήσουν το ένδοξο αυτό όνομα. Δικαιολογείται η καύχηση για το ένδοξο αρχαιοελληνικό πολιτιστικό παρελθόν μας. Δεν δικαιολογείται όμως η επιστροφή σε πρωτόγονες μορφές κάποιας δήθεν πατρώας θρησκείας. Το Έθνος των Ελλήνων δεν είναι ικανοί να το προστατέψουν οι ανύπαρκτοι «θεοί» της αρχαίας ειδωλολατρικής θρησκείας. Το προστατεύει ο Αληθινός ζωντανός Τριαδικός Θεός, ο Οποίος αποκαλύφθηκε διά του Ενανθρωπήσαντος Λόγου Του, του Ιησού Χριστού.

Πηγή: Ειδική Συνοδική Επιτροπή Μελέτης Αρχαιολατρίας-Νεοειδωλολατρίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/ancient/eidola.html