Ερώτηση που λάβαμε:

Τι να κάνω όταν οι γονείς μου με εκνευρίζουν;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Ίσως είναι καλό πρώτα από όλα να σκεφτείς τι είναι αυτό που σε εκνευρίζει. Τι σε δυσκολεύει;

Πάντως ο εκνευρισμός είναι μία έκφανση του θυμού. Και ο θυμός έχει ρίζα του τον εγωισμό. Δηλαδή θέλω κάτι για τον εαυτό μου και δε μου το δίνουν ή έχω μία γνώμη που τη θεωρώ καλύτερη από τους άλλους και αν δε με ακούσουν, θυμώνω.

Γενικά λοιπόν, το να είναι κανείς κάπως μετριοπαθής και να σκέφτεται ότι αυτό που ζητάει, αυτό που θέλει, αυτό που σκέφτεται δεν είναι απαραίτητα πάντα καλό και σωστό, βοηθάει στο να μην ταράσσεται όταν του το αρνηθούν οι γονείς του.

Επίσης, ένας καλός τρόπος για να καταλαγιάζει η εσωτερική ταραχή είναι το να κάνεις μία προσπάθεια να κατανοείς τους γονείς σου – όπως καλούνται και οι ίδιοι να κατανοούν εσένα.Να έχουμε υπόψη και τον χαρακτήρα τους και τις συνθήκες στις οποίες μεγάλωσαν, αλλά και τις τωρινές συνθήκες της ζωής τους. Αυτό μπορεί να σε κάνει να δικαιολογήσεις πολλές συμπεριφορές, φόβους ή και λάθη τους.

Πολύ σημαντική είναι και η επικοινωνία μαζί τους. Η συζήτηση. Πολλά μπορούμε να καταλάβουμε για τον τρόπο που σκέφτονται και πολλά να καταλάβουν κι αυτοί για τον τρόπο που σκέφτεται το παιδί τους. Πολλές φορές αυτό και μόνο αρκεί στο να υπάρξει καλή συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών και συμφωνία.

Αλλά και το να μπαίνεις στη θέση τους είναι πολύ βοηθητικό. Ας σκεφτείς, για παράδειγμα, ότι εσύ που είσαι τώρα παιδί, σε πολύ λίγα χρόνια ίσως μπεις στο ρόλο του γονέα. Είναι πολύ πιθανό να σκέφτεσαι πολύ διαφορετικά τότε από ό,τι τώρα. Μην αμφιβάλλεις.

Τέλος, η ταπεινή διάθεση απέναντι στους γονείς και η προσευχή που θα ελκύσουν τη Χάρη του Θεού, έχουν τη δύναμη να διορθώσουν καταστάσεις. Δηλαδή η Θεία Χάρη και τους γονείς να φωτίσει να σε καθοδηγούν σωστά, αλλά και εσένα να ενισχύσει να δέχεσαι τις συμβουλές, υποδείξεις ή και ιδιοτροπίες τους ακόμα με καλή διάθεση ώστε από όλα να ωφελείσαι και να ωριμάζεις, πράγμα πολύ απαραίτητο στη μετέπειτα ζωή σου.