Ερώτηση που λάβαμε:
Τι σημαίνει χριστιανική φιλία, ποια τα χαρακτηριστικά της;
Ποια τα γνωρίσματα του αληθινού φίλου;
Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα ας δούμε τα απαραίτητα στοιχεία που «χρίζουν» μια φιλία αληθινή και χριστιανική μέσα από τα γραφόμενα δύο αγίων φίλων, του αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου και του Μ. Βασιλείου.
Το «σημείο αναφοράς» της δεν είναι προσωρινό. Γράφει ο αγ. Γρηγόριος «Τα προσωρινά συναισθήματα καθώς αφορούν πράγματα που περνούν, περνούν κι εκείνα, όπως τα εαρινά λουλούδια. Η φλόγα δε μένει όταν τα ξύλα τελειώσουν. Η ουσιαστική φιλία όμως, επειδή αναφέρεται σε κάτι σταθερό, τον Θεό, γι’ αυτό ακριβώς είναι μονιμότερη και όσο περισσότερο παρουσιάζεται η ομορφιά της φιλίας τόσο περισσότερο συνδέονται οι φίλοι με το Θεό αλλά και μεταξύ τους. Αυτός ήταν ο νόμος της δικής μας φιλίας».
Οι φίλοι διεξάγουν κοινό αγώνα και στοχεύουν να κατακτήσουν τις ψηλότερες κορφές της αρετής. Λέει ο αγ. Γρηγόριος «Κοινή επιδίωξη και των δύο ήταν η αρετή. Με αυτήν κατευθύναμε τη ζωή μας ολόκληρη και κάθε μας ενέργεια. Μας οδηγούσε η εντολή του Θεού και εικονίζαμε ο ένας στον άλλο την αρετή μας και είμαστε, αν δεν είναι υπερβολικό να το πω, ο ένας για τον άλλο κανόνας και μέτρο με τα οποία να διακρίνεται το ορθό και το μη ορθό».
Ανθεί σε περιβάλλοντα αμόλυντα από την αμαρτία και τη συναναστροφή των κακών και πονηρών. Παρατηρεί ο αγ. Γρηγόριος «Από τους σπουδαστές μας συναναστρεφόμαστε όχι βέβαια τους πιο ανήθικους, αλλά τους πιο φρόνιμους, ούτε τους πιο εριστικούς αλλά τους πιο ειρηνικούς και εκείνους που η συναναστροφή τους ήταν ωφελιμότερη. Διότι γνωρίζαμε ότι είναι ευκολότερο να λάβεις την ασθένεια παρά να χαρίσεις την υγεία».
Κοινές αρχές και οι κοινές αντιλήψεις. Σε αυτό το θέμα υπογραμμίζει ο Γρηγόριος «Τίποτε νομίζω δεν αξίζει, εάν δεν οδηγεί στην αρετή και δεν κάνει καλύτερους όσους ασχολούνται με αυτό. Εμείς έχουμε το μέγα προσόν να είμαστε και να λεγόμαστε Χριστιανοί. Αυτό ήταν η μεγαλύτερη καύχηση για μας».
Αγάπη. Ας θυμηθούμε τα λόγια του απ. Παύλου στην Α’ Κορινθίους «Η αγάπη μακροθυμεί, έχει καλοσύνη, δε ζηλοφθονεί. Εκείνος που αγαπάει δεν περηφανεύεται, δεν είναι εγωιστής, ξεχνάει το κακό που του έχουν κάνει…» Και οι άγιοι Γρηγόριος και Βασίλειος είχαν αυτού του είδους την αγάπη στη φιλία τους. Αγωνίζονταν όχι ποιος θα έχει τα πρωτεία αλλά πώς να τα παραχωρήσουν ο ένας στον άλλο. Την επιτυχία του ενός τη θεωρούσε ο άλλος και δική του και χαιρόταν για το φίλο του.
Τελικά η χριστιανική φιλία είναι αυτή που έχεις ως βάση την προσέγγιση των φίλων στον Θεό, τον Πρώτο και Καλύτερό μας Φίλο!
Είναι δώρο του θεού.
Μια ωραία κοινή συμπόρευση με έναν άγιο σκοπό: να αρέσουμε από κοινού στον Κύριο.
Μακάρι όλοι να αποκτήσουμε γνήσιους, αληθινούς, χριστιανούς φίλους
Πρότυπο χριστιανικής φιλίας αποτελούν ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος με τον συμφοιτητή του Μέγα Βασίλειο.
“Ἤμασταν ὁ ἕνας γιά τόν ἄλλο τό πᾶν, ὁμόστεγοι, ὁ-
μοδίαιτοι, ἀπόλυτα ἑνωμένοι. Καί ἀγωνιζόμασταν καί οἱ
δυό μας ὄχι ποιός θά ἔχει τὸ πρωτεῖο, ἀλλά πῶς νά τό πα-
ραχωρήσουμε ὁ ἕνας στόν ἄλλο· αὐτό πού ποθοῦσε καί
ἀγαποῦσε περισσότερο ὁ ἄλλος τό κάναμε δική μας ἐπιθυ-
μία. Ἤμασταν μία ψυχή σέ δύο σώματα… Ἕνα ἔργο
εἴχαμε καί οἱ δύο, τήν ἀρετή, καὶ τὸ νά ζοῦμε μέ τίς ἐλπίδες
τοῦ οὐρανοῦ…
Ὡς πρός τούς συμφοιτητές μας, μιλούσαμε ὄχι μέ τούς
πιό ξεδιάντροπους ἀλλὰ μέ τούς πιό συνετούς…
Δύο δρόμους γνωρίζαμε… ἕναν πρός τούς ἱερούς να-
ούς καί ἕναν πρός τό Πανεπιστήμιο. Τούς ἄλλους δρό-
μους, αὐτούς πού ὁδηγοῦν στίς ἑορτές, τά θέατρα, τά
ποτά καί τά ξενύχτια, τούς περιφρονούσαμε. Διότι σέ μᾶς
ἕνα πρᾶγμα ἦταν μεγάλο καί ἕνα ὅνομα, νά εἴμαστε καί νά
ὀνομαζόμαστε Χριστιανοί·”
382 μ.Χ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ, Εἰς τόν ΜΕΓΑΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ
Ἐπίσκοπον Καισαρείας Καππαδοκίας, Ἐπιτάφιος.
Πολύ ωραίο!
Η «χριστιανική φιλία» είναι Δώρο από το Θεό…
Πιστεύω είναι η πιο μακροχρόνια φιλία στην ζωή ενός ανθρώπου και μια φιλία που έχει και έναν σκοπό. Δηλαδή δυο φίλοι έχουν κάτι να μοιράστουν. Μαζί κανουν κάποιον αγώνα και ξεπερνούν τα εμπόδια. Δύο τέτοιοι φίλοι έχουν βασικό στήριγμα ο ένας τον άλλον στις δυσκολίες του αγώνα τους. Επίσης τι πιο ωραίο απο το να έχεις έναν φίλο που να πιστεύει τα ίδια με σένα, να πηγαίνετε μαζί εκκλησία και κατηχητικό την στιγμή που ο περισσότερος κόσμος είναι εναντίον σου και συνεχώς σε ειρωνεύεται και σε κοροϊδεύει. Θα αντιμετωπίζετε μαζί τις δυσκολίες !!!
* Φυσικά δεν εννοώ τίποτα για τις φιλίες που δεν έχουν κάποια πιο στενή σχέση με την εκκλησία, απλά απαντάω στο ερώτημα με θετικά επιχειρήματα.
Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.