Ερώτηση που λάβαμε:

Είναι φυσιολογικό κάποιος να βάζει φωτογραφίες του παιδιού του στο εικονοστάσι; Ενδεχομένως, το κάνει για να ευλογούν οι Άγιοί μας το παιδί, αλλά μήπως αγγίζει τα όρια της υπερβολής;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Συνήθως στο εικονοστάσι που θα πρέπει να έχουν όλα τα σπίτια βάζουμε εικόνες και τοποθετούμε το καντήλι. Εκεί είναι το μέρος όπου μπορούμε να προσευχόμαστε δοξάζοντας το Θεό για τα δώρα που μας δίνει ή παρακαλώντας Τον να μας  δίνει κουράγιο στις προσωπικές ή οικογενειακές δοκιμασίες μας.

Ισχύει ότι μπορείς να συναντήσεις φωτογραφίες ζώντων ακόμα και κεκοιμημένων στο εικονοστάσι. Αυτό δεν είναι οπωσδήποτε κακό ή υπερβολή. Εξαρτάται από τα κίνητρα του καθενός, δηλαδή γιατί τοποθετεί την φωτογραφία. Μπορεί να το κάνει από πολλή αγάπη, σαν ενθύμηση των ονομάτων στις προσευχές του, από ευγνωμοσύνη στο Θεό για διάφορα θέματα, όπως π.χ. μια οικογένεια να δυσκολεύτηκε να αποκτήσει παιδί και, όταν πλέον ο Θεός τους το χάρισε, επειδή η δωρεά του Θεού ήταν τεράστια γι’ αυτούς, τοποθετούν την εικόνα του παιδιού ως μια μικρή αφιέρωση στο Θεό για την ευεργεσία Του. Κάτι παρόμοιο μπορεί να διαπιστώσει κανείς ειδικά στον ιερό ναό στο Κυριακό της Σκήτης της Αγίας Άννης στο Άγιο Όρος, όπου η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Άννης έχει μπροστά της, ως αφιερώματα, πολλές φωτογραφίες παιδιών που γεννήθηκαν με θαύμα της Αγίας.

Επίσης πολλές φορές συναντάμε φωτογραφίες παιδιών ή ενηλίκων και σε άλλες θαυματουργές εικόνες, σε Ιερές Μονές και μεγάλα προσκυνήματα και συνειδητοποιεί κανείς ότι αυτοί που τις έχουν τοποθετήσει εκεί ή παρακαλούν για ίαση ή ευχαριστούν για το προσωπικό θαύμα που έζησαν.