Επιτρέπεται οι γυναίκες να βάφονται;

Ερώτηση που λάβαμε:

Επιτρέπεται οι γυναίκες να βάφονται; και αν όχι, γιατί;

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω!

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Το κάλλος είναι ιδιότητα του Θεού… Είναι χάρισμα του Θεού στον άνθρωπο να αγαπά το ωραίο!

Εξάλλου δείτε τα λουλούδια και την ποικιλία που γέμισε τη γη! Την ομορφιά στο ανθρώπινο πρόσωπο ο Θεός την έδωσε! Μαζί όμως με την φιλοκαλία μας μπαίνει κάποιες φορές από την ανθρώπινη αδυναμία η φιλαρέσκεια, κάποια τάση επίδειξης και ίσως υπεροχής. Η πίστη μας όμως μας καλεί στην απλή και ταπεινή όψη, την σεμνή. Οι Άγιες της Εκκλησίας μας δεν ήθελαν με τη ενδυμασία ή την περιποίηση να προκαλούν (με τρόπο εξωτερικό) τον θαυμασμό των άλλων. Καλλιεργούσαν το εσωτερικό τους, τις άγιες αρετές, που αποτελούν την αληθινή ομορφιά!

Ας δούμε και κάτι που λέει για τις γυναίκες ο Απόστολος Πέτρος στην Α΄ Καθολική του Επιστολή (κεφ. γ΄ 3-4) : «… ἔστω οὐχ ὁ ἔξωθεν ἐμπλοκῆς τριχῶν καὶ περιθέσεως χρυσίων ἢ ἐνδύ­σεως ἱματίων κόσμος, 4 ἀλλ’ ὁ κρυπτὸς τῆς καρδίας ἄνθρωπος ἐν τῷ ἀφ­θάρτῳ τοῦ πραέος καὶ ἡσυχίου πνεύματος, ὅ ἐστιν ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ πολυτελές. » δηλαδή «οι γυναίκες σύζυγοι να στολίζεστε όχι με εξωτερικά στολίδια: Μην πλέκετε δηλαδή περίτεχνα τα μαλλιά σας, ούτε να φοράτε χρυσά κοσμήματα ή να ντύνεστε με πολυτελή ρούχα. 4 Αντιθέτως να έχετε εσωτερικά στολίδια. Να έχετε δηλαδή ως στόλισμα τον κρυφό και αφανή στα σωματικά μάτια εσωτερικό άνθρωπο της καρδιάς, ο οποίος έχει ως κόσμημα και άφθαρτο στολισμό το πράο και υπομονετικό και ήσυχο πνεύμα. Αυτό το πνεύμα ενώπιον του Θεού έχει μεγάλη αξία και είναι πολυτελές».

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

19 σκέψεις στο “Επιτρέπεται οι γυναίκες να βάφονται;

 • 28 Αυγούστου 2017 στις 13:55
  Permalink

  Ναι αμέ!! Ένα απαλό και έξυπνο μακιγιάζ ανάλογα με το στυλ της καθεμιάς μπορεί να τις κάνει πολύ πιο όμορφες ενώ ταυτόχρονα κρύβει τυχόν ατέλειες που υπάρχουν στην συνολική εικόνα τους.

  Απάντηση
  • 29 Αυγούστου 2017 στις 19:35
   Permalink

   Αν το πάρουμε έτσι, δεν θα έπρεπε να βάφονται και οι άντρες για να κρύβουν τυχόν ατέλειες και να γίνονται πιο όμορφοι;;;;;;;
   Θα έλεγα ότι θα έπρεπε να αποδεχόμαστε την εικόνα του εαυτού μας, έτσι όπως μας έφτιαξε ο Θεός!!

   Απάντηση
   • 30 Αυγούστου 2017 στις 14:10
    Permalink

    Ακριβώς αυτό!!! Έχεις απόλυτο δίκιο Σ.

    Απάντηση
 • 28 Αυγούστου 2017 στις 16:15
  Permalink

  Όταν παίζει στο Θέατρο; Όταν πάει Εκκλησία;
  Και αν ναι γιατί ;

  Απάντηση
 • 28 Αυγούστου 2017 στις 21:32
  Permalink

  Οι γυναικες πρεπει να’ναι φυσικες κι απλες. Γιατι να βαφονται; Πρεπει να φαινονται αληθινες οπως τις επλασε ο θεος. Αυτες ειναι οι πραγματικα ομορφες, παρολο που η νοοτροπια της εποχης υποβαλλει τον ξεπεσμο του βαψιματος! Οσοι πραγματικα μαθουν να εκτιμουν και να χαιρονται τις γυναικες που δεν βαφονται, αυτοι ειναι ανωτεροι ανθρωποι του πνευματος, που δεν τους παιρνει το ρευμα της εποχης.

  Απάντηση
 • 28 Αυγούστου 2017 στις 21:59
  Permalink

  Δε φτάνει μόνο να χαίρονται τα μάτια της ψυχής αλλά και αυτά του σώματος. Πρέπει να έχουν και κάτι το τέλειο να αντίκρυζουν που εκτός της φυσικής του ομορφιάς θα συμπληρώνεται ακόμα πιο τέλεια με σωστό βάψιμο!!

  Απάντηση
 • 29 Αυγούστου 2017 στις 09:03
  Permalink

  Μήπως θέλει κανείς να πάρει αυτά τα βαψίματα και να κάνει την εικόνα της Παναγίας «πιο όμορφη»;
  Μη γένοιτο.
  Αυτά είναι μουντζιούρες στην εικόνα του Θεού όπως έλεγε και ο άγιος γέροντας Παΐσιος.
  Είμαστε εικόνες του Θεού, ζωγραφισμένες από τον Ίδιο. Κριτές Του θα γίνουμε για να διορθώσουμε κάτι που νομίζουμε πως δεν καλλιτέχνισε σωστά;

  Απάντηση
 • 29 Αυγούστου 2017 στις 09:07
  Permalink

  Όμορφη γυναίκα είναι εκείνη που αφήνει ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο της

  Απάντηση
 • 29 Αυγούστου 2017 στις 12:49
  Permalink

  Τότε π.χ φτιαξιμο μαλλιών ή καθαρισμός προσώπου χωρίς μεικ απ ή οτιδήποτε άλλο που δεν έχει να κάνει με βάψιμο και μακιγιάζ και δεν επηρεα αυτό καθεαυτό τη φυσική ομορφιά μιας κοπέλας πειράζει και αυτό?? Η πρέπει να μένουν οι κοπέλες τελείως απεριποιητες για να μην αλλοιώσουν τη φυσική τους ομορφιά???

  Απάντηση
  • 29 Αυγούστου 2017 στις 13:56
   Permalink

   Μισό… στάσου λιγάκι! Έχει μεγάλη διαφορά το να περιποιούμαστε το πρόσωπο μας αππ το να το βάφουμε! Να βαφτούμε γιατί; να να γίνουμε πιο «όμορφες»; να υπακούμε στα πρότυπα της σημερινής κοινωνίας; Όχι ευχαριστώ, δεν θα βαφτώ για να κρύψω τις τυχόν «ατέλειες» που μπορεί να έχω για να ευχαριστήσω τον κοινωνικό μου περίγυρο!!Αλλά, θα χτενίσω τα μαλλιά μου, θα πλύνω το πρόσωπο μου (και το σώμα μου φυσικά) θα το καθαρίσω και θα το περιποιηθώ!

   Απάντηση
 • 29 Αυγούστου 2017 στις 13:50
  Permalink

  Σαν κορίτσι που είμαι ρώτησα τον πνευματικό μου. Στην αρχή μου είπε πως ένα απλό βάψιμο το οποίο δεν θα με κάνει ‘αγνώριστη’ δεν πειράζει. Έπειτα μου είπε για τις χημικές ουσίες που περιέχουν ολα αυτά τα <> να το πω γενικά, μένουν στο σώμα μας και λογικά επιδρούν και ανάλογα.
  Κατά την άποψη μου δεν είναι ανάγκη τα κορίτσια να βαφόμαστε , δεν είναι ανάγκη να δίνουμε τόσο έμφαση,τόση σημασία στην εξωτερική ομορφιά. Αυτή μας την έδωσε ο Θεος! Ας την κρατήσουμε έτσι…Αλλά εκτός απο αυτό ο Θεός μας έδωσε και την εσωτερική ομορφιά,την ομορφιά της ψυχής!Ας προσπαθήσουμε να ‘βάψουμε’ την ψυχή μας με αρετές.Εκτός αυτού όταν το εσωτερικό ενός ανθρώπου (αγοριού-κοριτσιού) ειναι όμορφο και περιποιημένο αλλο τόσο ειναι και το εξωτερικό του!Γιατι το φως της ψυχής ειναι τόσο δυνατό που βγαίνει προς τα εξω θα λέγαμε.
  Οπότε ας μην δίνουμε τόση σημασία σε τέτοια θέματα αλλά και το κορίτσι το οποίο θέλει ( ή νιώθει την ανάγκη) να βαφτεί ας το κάνει αλλά ας κάνει ενα απαλό βάψιμο χωρίς να παραμορφωθεί,χωρις να γίνει πολυ απλα «κλόουν».
  Αλλα ακόμη καλυτερο ειναι η συζήτηση με τον πνευματικό αυτός ξέρει καλύτερα πως να συμβουλέψει την κάθε στιγμή.

  Απάντηση
  • 7 Οκτωβρίου 2017 στις 16:49
   Permalink

   Συμφωνώ μαζί σου, τα είπες ωραία.
   Πιο κάτω διάβασα κάτι σχόλια πολύ αυστηρά και θέλω να πω την αυστηρότητα ας την κρατήσουν για τους αυτούς και για τα παιδιά τους.

   Απάντηση
 • 29 Αυγούστου 2017 στις 14:11
  Permalink

  ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

  Ω ανόητα γύναια παύσατε από του να κάμνετε ωσάν πύργον υψηλον την κεφαλήν σας, βάλουσαι μανδύλια πολλά και ξένα μαλλιά εις αυτήν, και όχι εδικά σας· παύσατε από του να αλείφετε με ψιμμύθια, και σουλουμάδες και στίμη, και με άλλα χρώματα το πρόσωπό σας, το οποίο είναι μορφή Θεού, ως πλάσμα Θεού.

  Ει δε και φυσικά δεν είσθε εύμορφες, αλλά άσχημαις μη προσθέτετε και άλλην ασχημάδα δευτέραν εις το πρόσωπόν σας, και γίνεσθαι πλέον ασχημότερες με το ψεύτικό αυτό και χειροποίητον κάλλος των χρωμάτων. […] το οποίο διαλύει και ένα μονάχα δάκρυον και ένας ολίγος ιδρώτας […] κάνει να πίτει κατά γης το τοιούτον κάλλος σας […] και προξενείτε γέλωτα εις εκείνους που σας βλέπουν.

  (Κατά γυναικών καλλωπιζομένων εν τοις έπεσι)

  ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ (Κεφάλαιο η’)

  Μη καταζωγράφεισου το υπό του Θεού πεποιημένον πρόσωπον· ουδέν γαρ εν σοι, ο κοσμήσεως δέεται· επείπερ πάντα όσα εποίησεν ο Θεός καλά λίαν· ασελγής δ’ εν καλώ επικόσμησις, τεχνητού χάριν ενεβρύζει

  Απάντηση
 • 29 Αυγούστου 2017 στις 17:39
  Permalink

  Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (329 – 390) κάποτε έστειλε σε μια πνευματική του θυγατέρα, σαν «δώρο» για τον γάμο της, που μόλις τέλεσε, μια επιστολή, με συμβολές προς την ίδια, για ένα πετυχημένο γάμο. Σε ένα σημείο της επιστολής του, ο Άγιος της γράφει:

  «[…] Σε παρακαλώ, να προσέξεις την εξωτερική σου εμφάνιση. Να είσαι απλή. Το χρυσάφι, δεν στολίζει γυναίκες σαν και σένα. Πολύ περισσότερο το βάψιμο. Δεν ταιριάζει στο πρόσωπό σου, την εικόνα του Θεού, να την παραποιείς και να την αλλάζεις, μόνο και μόνο για να αρέσεις. Ξέρε το ότι αυτό είναι φιλαρέσκεια και να μένεις απλή στην εμφάνιση. Τα βαρύτιμα και πολυτελή φορέματα, ας τα φορούν εκείνες, που δεν επιθυμούν ανώτερη ζωή, που δεν ξέρουν τι θα πει πνευματική ακτινοβολία. Εσύ, όμως έβαλες μεγάλους και υψηλούς στόχους στη ζωή σου. Κι αυτοί οι στόχοι σου ζητούν όλη τη φροντίδα κι όλη την προσοχή. […]»

  Και ο άγιος γέροντας Παΐσιος (1924-1994), συμβούλευε ανάλογα.

  «Εἶδα μία ψυχή πού, ἐνῶ πρῶτα ἦταν σάν Ἄγγελος, δὲν τὴν γνώρισα μετά ἔτσι ὅπως ἦταν βαμμένη. «Ὁ Θεὸς ὅλα πολύ καλά τὰ ἔκανε, τῆς εἶπα, ἀλλὰ ἔχει κάνει ἕνα μεγάλο λάθος σ΄ ἐσένα!».«Γιατί, Πάτερ;», μοῦ λέει. «Νά, στὰ μάτια τὰ δικά σου, δὲν ἔβαλε μελάνη ἀπὸ κάτω! Αὐτὸ τὸ λάθος ἔκανε! Ἐνῶ τούς ἄλλους ἀνθρώπους τούς ἐφτίαξε καλούς, ὄμορφους, ἔκανε λάθος σ΄ ἐσένα! Βρέ, χαμένο, δὲν τὸ καταλαβαίνεις; Ἀσχημίζεις ἔτσι τὸν ἑαυτό σου! Σάν νὰ ἔχης μία βυζαντινή εἰκόνα καὶ τραβᾶς πινελιές ἀπὸ ΄δῶ κι ἀπὸ ΄κεῖ καὶ τὴν μουντζουρώνεις, τὴν χαλᾶς. Πᾶμε στὴν εἰκόνα τοῦ Θεοῦ νὰ βάλουμε μπογιές; Ἤ σάν ἕνας ζωγράφος νάχη φτιάξη μία καλή εἰκόνα, καὶ πάει μετά ἕνας ποὺ δὲν ξέρει ζωγραφική, παίρνει τὸ πινέλο καὶ κάνει κάτι μουντζοῦρες καὶ ἀσχημίζει τὴν εἰκόνα τοῦ ζωγράφου. Τὸ ἴδιο κάνεις κι ἐσύ. Ἔτσι εἶναι σάν νὰ λές στὸν Θεό: «Δὲν τάκανες καλά, Θεέ μου· ἐγώ θὰ τὰ διορθώσω»!»

  Μπορεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στις εποχές που έζησαν οι δύο Άγιοι της Ορθοδοξίας, ωστόσο οι δύο απόψεις πάνω στο θέμα θα λέγαμε ότι ταυτίζονται, αφού αμφότερες είναι διατυπωμένες από το στόμα, ανθρώπων που είχαν το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.

  Οπωσδήποτε, δεν μπορούμε, και δεν πρέπει, να παραβλέπουμε το γεγονός ότι στην εποχή μας το φαινόμενο να βάφονται οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα σύνηθες, ακόμα και από πολύ μικρές ηλικίες, κάτι βέβαια που δεν προκαλεί εντύπωση, αν σκεφτούμε τα πρότυπα που προβάλλονται σήμερα (τηλεόραση κλπ). Κάτι τέτοιο πρέπει να καταλάβουμε ότι μεγαλώνει τον πειρασμό για μια νέα γυναίκα.

  Ωστόσο, «αυτό που κάνουν οι άλλοι», δεν πρέπει ουδόλως να μας παρασύρει και να επηρεάζει τον πνευματικό μας αγώνα.

  Οφείλουμε να σεβόμαστε και να αγαπάμε το σώμα μας και να φροντίζουμε ώστε η εξωτερική μας εμφάνιση να είναι απλή, αλλά και προσεγμένη. Αυτό όμως δεν αναιρεί το ότι η πνευματική ομορφιά και ο στολισμός της ψυχής με αρετές είναι αυτό που πρωτίστως επιδιώκουμε σαν Χριστιανοί.

  Απάντηση
 • 1 Σεπτεμβρίου 2017 στις 19:31
  Permalink

  Το πρώτο και πιο σημαντικό στολίδι κάθε ανθρώπου, άντρα και γυναίκας, θα πρέπει να είναι η εσωτερική ομορφιά, αυτή η καθαρότητα που καθρεφτίζεται στο κρυστάλλινο βλέμμα της αγνής νεολαίας και την οποία δεν πετυχαίνει κανείς όσες μπογιές κι αν χρησιμοποιήσει! Δες μια αγνή άβαφη κοπέλα ή ένα αγνό ατημέλητο παλικάρι με ρούχα δουλειάς και πρόσεξε πως ξεχωρίζουν μέσα σ΄ένα πλήθος βαμμένων και καλοντυμένων ανθρώπων. Αυτά όλα βέβαια δεν σημαίνουν ότι η εξωτερική φροντίδα δεν είναι απαραίτητη!
  Είναι έμφυτη σε κάθε άνθρωπο η τάση να αρέσει, και είναι δοσμένη απ’ τον Θεό φυσικά, αλλά στη γυναικεία ψυχή είναι πιο έντονη αυτή η τάση, η φιλαρέσκεια (και είναι κι αυτό απ’ το Θεό δοσμένο κι ευλογημένο)! Στη φιλαρέσκεια που κινείται μέσα στα όρια της ευπρέπειας και του αυτοσεβασμού δεν υπάρχει τίποτε το ένοχο. Όταν όμως γίνεται ένα είδος νοσηρού ναρκισσισμού τότε καταντάει επικίνδυνη παγίδα!
  Οι άντρες θέλουν μια γυναίκα φυσική και απλή. Ερευνητές των Πανεπιστημίων Μπανγκόρ και Αμπερντιν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες βρίσκουν πιο όμορφες όσες γυναίκες είναι βαμμένες, ενώ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ Η’ ακόμη ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ΟΛΟΙ ότι οι (εξωτερικές) ατέλειες (που τα make up προσπαθούν να κρύψουν) είναι φυσιολογικές κι έχουν την δική τους ομορφιά!
  Βέβαια, αν μια κοπέλα είναι χλωμή και βάλει ένα απαλό ρουζ κι ένα διακριτικό κραγιόν δεν είναι κακό! Θέλει να τονίσει κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου της για να δείχνει πιο υγιής! Κι εδώ θα συμφωνήσω με τα λόγια της Ανώνυμης πως «το κορίτσι το οποίο θέλει (ή νιώθει την ανάγκη) να βαφτεί ας το κάνει αλλά ας κάνει ένα απαλό βάψιμο χωρίς να παραμορφωθεί, χωρίς να γίνει πολύ απλά «κλόουν».». Και προσθέτω πως, αυτό το απλό και διακριτικό βάψιμο ας το κάνει με πολύ σεβασμό στο πρόσωπό της που είναι η εικόνα ή αλλιώς ο πίνακας ζωγραφικής που ο ίδιος ο Κύριος φιλοτέχνησε!

  Απάντηση
 • 6 Σεπτεμβρίου 2017 στις 23:07
  Permalink

  Και απλα ας σκεφτουμε οτι η Παναγια μας ΠΟΤΕ δεν θα εβαζε μπογιες στο προσωπο της….η ομορφια της ταπεινωσης της ξεπερνουσε καθε λαμψη καλλυντικου

  Απάντηση
 • 7 Σεπτεμβρίου 2017 στις 17:48
  Permalink

  Με το να «αλλαζεις» το προσωπο σου ειναι σα να λες : «μμμ συγγνωμη Θεε μου αλλα δεν εκανες καλη δουλεια….θα πρεπε να μου κανεις μεγαλυτερες τις βλεφαριδες, τα χειλη λιγο πιο κοκκινα και να μου εχεις τραβηξει και μια μαυρη γραμμη πανω απ το ματι….ααα και εννοειται οχι σπυρακια»…..ο Θεος ποτε δεν κανει λαθος….μας εκανε κατ εικονα και καθ ομοιωση Του…..οσο κουκλα και να γινεις αν η ψυχη σου δεν ειναι ομορφη αργα η γρηγορα θα σ αφησουν ολοι κοσμικοι η οχι…..γι αυτο αγορια και κοριτσια ας κοιταξουμε πρωτα την εσωτερικη ομορφια γιατι στο τελος μονο αυτη μενει……οποιος ειναι αρεστος στο Θεο αποκλειεται να μην ειναι αρεστος και στους ανθρωπους……ο Θεος σε εκανε ψηλο/η η κοντο/η με ισια η στραβη μυτη? Δεξου το και ευχαριστησε Τον……γιατι εκει που εσυ ευχεσαι να μην ειχες σπυρακια η να ειχες πιο ωραια μυτη καποιος αλλος ευχεται να ειχε ποδι η χερι…….κι αν οι αλλοι σε απορριπτουν λογω εξωτερικης εμφανισης τοτε ευχαριστησε το Θεο γιατι μολις σε απαλλαξε απο σκαρτους ανθρωπους!

  Απάντηση
 • 9 Σεπτεμβρίου 2017 στις 14:05
  Permalink

  Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.

  Απάντηση
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *