Είναι δυνατόν να προσευχόμαστε αδιαλείπτως;

Ερώτηση που λάβαμε:

Κάπου στην Καινή Διαθήκη λέει ότι πρέπει να προσευχόμαστε αδιαλείπτως. Πως μπορούμε όμως να το πετύχουμε αυτό. Γίνεται συνέχεια να σκεφτόμαστε τον Θεό; Ίσως η νοερά προσευχή να είναι η πιο σύντομη αλλά δεν γίνεται να την λέμε σε κάθε λεπτό της ζωής μας.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω!

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Οι μοναχοί, οι οποίοι αγωνίζονται για να αποκτήσουν σε τέλειο βαθμό την κοινωνία με τον Θεό, καλλιεργούν τη νοερά προσευχή, δηλαδή την συνεχή επίκληση του ονόματος του Κυρίου με την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» ώστε να έχουν διαρκώς στο νού κα την καρδιά τους τη μνήμη του Θεού.

Ωστόσο ο λόγος του αποστόλου Παύλου δεν απευθὐνεται σε μοναχούς αλλά σε όλους τους χριστιανούς. Κι είναι δικαιολογημένη η απορία σου πως μπορούμε εμείς που ζούμε στον κόσμο να εφαρμόσουμε αυτό τον λόγο. Την απάντηση ας αφήσουμε να μας την δώσει ένας έμπειρος Γέροντας που εργάστηκε ιεραποστολικά μέσα στον κόσμο, ο π. Ευσέβιος Ματθόπουλος:

«Ο θείος Παύλος μάς προτρέπει να προσευχόμαστε συνεχώς και ακατάπαυστα: «ἀδιαλείπτως προσεύχεσθε» (Α΄ Θεσ. ε΄ 17). Τι εννοεί ο Απόστολος του Θεού; Εννοεί άραγε ότι πρέπει διαρκώς σε στάση προσευχής να προσευχόμαστε, όπως το κάνουμε σε ορισμένους καιρούς και ώρες, κατά τους οποίους όρθιοι ή γονατισμένοι προσευχόμαστε; Όχι, δεν εννοεί αυτό. Αλλά παντού και πάντοτε, όπου κι αν βρισκόμαστε, είτε εργαζόμαστε, είτε αναπαυόμαστε, έχοντας συναίσθηση ότι ζούμε κάτω από το βλέμμα του Θεού που κυβερνάει τη ζωή μας, να δοξάζουμε το άγιο Όνομά Του και να ευχαριστούμε την αγαθότητά Του για όλα όσα απολαμβάνουμε από Αυτόν. Αλλά και οι αγαθοί λογισμοί καθώς και οι θεάρεστες σκέψεις, όταν κάνουμε τέτοιες, υπάγονται στο «ἀδιαλείπτως προσεύχεσθε».

Ακόμη εκπληρώνουμε το παράγγελμα αυτό του θείου Αποστόλου όταν μελετούμε και διαβάζουμε ιερά βιβλία. Όταν βλέποντας τα δημιουργήματα του Θεού δοξολογούμε την άπειρή Του δύναμη και σοφία. Όταν αναπνέοντας τον αέρα ή πίνοντας νερό ή τρώγοντας ψωμί και άλλες τροφές ή απολαμβάνοντας οτιδήποτε πνευματικό ή υλικό αγαθό, ευγνωμονούμε και ευχαριστούμε τον Θεό. Επίσης όταν επικαλούμεθα τον Θεό, εργαζόμενοι κάποιο έργο πνευματικό ή τα έργα για τη συντήρηση της παρούσης ζωής. Όταν Τον δοξάζουμε, Τον ευχαριστούμε και πριν αρχίσουν τα έργα και μετά το τέλος ή τη διακοπή τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό, διότι ο Θεός είναι Εκείνος που μας δίνει τη δύναμη, να τελειώσουμε τις εργασίες μας και Αυτός είναι που μας δίνει τα αγαθά, για να συντηρηθούμε.»

Από το βιβλίο «Ο προορισμός του ανθρώπου» του π. Ευσεβίου Ματθόπουλου, εκδ. «Ζωή».

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

6 σκέψεις στο “Είναι δυνατόν να προσευχόμαστε αδιαλείπτως;

 • 30 Ιουλίου 2017 στις 16:22
  Permalink

  Τίποτα δεν είναι αδύνατο για έναν άνθρωπο που έχει στην ψυχή του τον Χριστό και αγωνίζεται να τηρεί με ευλάβεια και σεβασμό τον λόγο του. Δυστυχώς εμείς λόγω του εγωισμού μας, της ραθυμίας μας στα πνευματικά τα θεωρούμε αδύνατα προς εφαρμογή τα λόγια του Κυρίου μας. Αλλά και γι αυτό ο Θεός σε όλους τους αιώνες έφερε στην επιφάνεια άγιους ανθρώπους που μας έδειξαν ότι όλα είναι δυνατά για έναν Χριστιανό άμα αγωνίζεται αδιαλείπτως, από την τήρηση της νηστείας μέχρι και την αδιάλειπτη προσευχή (που είναι και το θέμα της ερώτησης) και όλων των εντολών που έδωσε ο Κύριος. Όλα είναι θέμα αγώνα και πίστης στον Χριστό.

  Απάντηση
 • 30 Ιουλίου 2017 στις 16:45
  Permalink

  Προφανώς και όχι γιατί εκτός από ψυχή έχουμε και σώμα. Παράδειγμα αποτελεί ο ίδιος ο Χρίστος ο οποίος εκτός από τίς πνευματικές ανάγκες φροντίζε και για τις υλίκες.Οι υλικές ανάγκες δεν αποτελούν βέβαια δικαιολογία για να μην προσευχόμαστε.

  Απάντηση
 • 30 Ιουλίου 2017 στις 21:15
  Permalink

  Ναι, είναι δυνατόν, αφού κάποιοι από τους αγίους μας το πέτυχαν!

  Απάντηση
 • 5 Αυγούστου 2017 στις 10:45
  Permalink

  Προφανώς και ναι γιατί μπορείς και να εργάζεσαι και να κάνεις αδιάλλειπτη προσευχή, παραδείγματα οι έμπειροι μοναχοί.

  Απάντηση
 • 21 Αυγούστου 2017 στις 13:06
  Permalink

  Την ίδια ακριβώς απορία έχει και ο ήρωας του βιβλίου:»Οι περιπέτειες ενός προσκυνητού»,και έψαχνε συνεχώς στη ζωή του πώς να εφαρμόσει το «αδιαλείπτως προσεύχεσθε»….Άμα θέλεις μπορείς να το διαβάσεις,λύνει πολλές απορίες,προβληματίζει και προσφέρει μηνύματα ζωής!!!

  Απάντηση
 • 31 Αυγούστου 2017 στις 20:13
  Permalink

  Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.

  Απάντηση
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *