Ερώτηση που λάβαμε:
Γιατί ανάβουμε κερί στην Εκκλησία;
Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:
Ανάβουμε κερί ή λαμπάδα στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας για σημαντικούς λόγους και με ιδιαίτερους συμβολισμούς.
Στα αρχέγονα χριστιανικά χρόνια και καθώς οι συνάξεις γίνονταν στις κατακόμβες χρησιμοποιούσαν το κερί ως μέσο φωτισμού.
Στη συνέχεια τον 4ο αιώνα ο Μ. Κωνσταντίνος παύει τους διωγμούς εναντίον των χριστιανών και μπορούν πλέον ελεύθερα να κτίζονται και να λειτουργούν οι Ναοί. Ωστόσο η Εκκλησία εντάσσει στη λατρεία το κερί των πρωτοχριστιανικών συνάξεων στο οποίο αποδίδει τους εξής συμβολισμούς:1) Ανάβουμε το κερί για να προκύψει το φως του. Και με το φως διαλύεται το σκοτάδι. Συμβολίζεται έτσι το Φως που είναι ο Χριστός. Ανάβοντας το κερί ομολογούμε τη θερμή μας πίστη στον Θεό που είναι το «Φως του κόσμου».
2)Υπονοούμε το πνεύμα θυσία που πρέπει να διακατέχει τον πιστό, για να είναι και αυτός φως με τη ζωή του στοιχημένη στο νόμο του Θεού.
3) Το άναμμα κεριού μπροστά στην εικόνα Αγίου μας θυμίζει το φως της ψυχής του Αγίου εκείνου, αφού όλοι οι Άγιοι, που ζητάμε τις πρεσβείες τους, ονομάζονται «υιοί φωτός».
Λαμπάδες ανάβουμε οι πιστοί και το βράδυ της Αναστάσεως και ψάλλουμε χαρμόσυνα το Χριστός Ανέστη… Εκφράζουμε έτσι τη χαρά μας τη μεγάλη για τη μεγάλη νίκη του Χριστού μας πάνω στην αμαρτία και το θάνατο.
Το κερί επίσης να υπενθυμίσουμε πως το συναντάμε σε όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας και κάθε φορά με διαφορετικό συμβολισμό.
Στη Θεία Ευχαριστία, συμβολίζει το φως του Χριστού που δια του Ευαγγελίου λάμπει στις ψυχές μας. Στο Άγιο Βάπτισμα, έχουμε την αναμμένη λαμπάδα που συμβολίζει ότι ο νεοφώτιστος πρέπει να βλέπει τα καλά έργα και να δοξάζει τον Θεό.
Στο Μυστήριο του Γάμου, το άναμμα των λευκών λαμπάδων συμβολίζει την αγνότητα των ψυχών και των σωμάτων των νεόνυμφων.
Στο Ιερό Ευχέλαιο τα επτά κεριά, ένα για κάθε Ευαγγελική περικοπή συμβολίζει την προσοχή μας στα Λόγια των Ιερών Κειμένων.
Επίσης το κερί το συναντάμε και στα μνημόσυνα, το οποίο συμβολίζει την παράκλησή μας υπέρ των κεκοιμημένων. Να τούς αναπαύει ο Κύριος εν τόπο φωτεινό.Απ’ όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι το άναμμα του κεριού δεν είναι απλώς μια τυπική, αλλά μια σπουδαία πράξη στην οποία πρέπει να δώσουμε το νόημα και τη σημασία που της αξίζει.
To κερί δηλώνει το φως του κόσμου που είναι ο Θεός και για αυτό το ανάβουμε κι εμείς για να Του μοιάσουμε.
Επίσης, δηλώνει τη διάθεσή μας που θέλουμε να παραμένει άσβεστη!
Διάβασα οτι:
Ανἀβοντας ένα κερί….
Θυμόμαστε το άγιο Βάπτισμα ,που ονομάζεται και Φώτισμα , διότι ο άνθρωπος μεταπηδά από το σκοτάδι της αμαρτίας στο φώς του Χριστού και γίνεται όλος φως και ζωή.Γι’αυτό και στη διάρκεια της βαπτίσεως κρατάμε αναμμένες λαμπάδες .Το φως αυτό συμβολίζει το πυρ της Πεντηκοστής ,το φως του Αγίου Πνέυματος, το οποίο ανανεώνεται μέσα στην ψυχή μας , κάθε φορά που συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία και κάθε φορά που κοινωνούμε .
Γι’αυτό στο τέλος κάθε Θείας Λειτουργία ψάλλουμε:«Εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ἐλάβομεν Πνεῦμα ἐπουράνιον, εὕρομεν πίστιν ἀληθῆ, ἀδιαίρετον Τριάδα προσκυνοῦντες, αὕτη γὰρ ἡμᾶς ἔσωσεν».
Ο άγιος Συμεών αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης μας δίνει τους εξής συμβολισμούς για το κερί πού ανάβουμε:
1. Συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής μας ,γιατί είναι κατασκευασμένο από καθαρό κερί μέλισσας.
2. Έπισης την πλαστικότητα της ψυχής. Όπως στο κερί μπορούμε εύκολα να χαράξουμε οτιδήποτε, έτσι και στην ψυχή μας .
3. Φανερώνει τη Θεία Χάρη που κάνει την ψύχη να ευωδιάζει ,όπως το κερί που δημιουργείται από άνθη που ευωδιάζουν.
4. Και τέλος συμβολίζει την αγάπη μας και την ειρήνη που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθα χριστιανό, όπως το κερί παρηγορεί τόν άνθρωπο με το φως του μέσα στο σκοτάδι.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Πάμε στην Εκκλησία » ΕΚΔΟΣΕΙΣ« Ό Σωτήρ» ,ΣΕΛ: 27
Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.