Ερώτηση που λάβαμε:
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία αποτυχία σε εξετάσεις;
Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:
Όταν ξεκινάμε μια διαδρομή συνήθως θέτουμε και κάποιους στόχους. «Φέτος στο σχολειό θέλω να βγάλω πάνω από 19», «Στόχος μου στις πανελλήνιες είναι κάποια σχολή του πολυτεχνείου». Με βάση λοιπόν την επίτευξη ή όχι αυτών των στόχων ταξινομούμε την προσπάθειά μας ως επιτυχημένη ή αποτυχημένη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η αποτυχία και η επιτυχία δεν είναι έννοιες απόλυτες. Πολλές φορές νομίζουμε ότι πρέπει να βγάλουμε τάδε βαθμό, πρέπει να μπούμε στην τάδε σχολή, κλπ. ενώ στην πραγματικότητα δεν το θέλουμε ή δεν μας ταιριάζει, αλλά μας σπρώχνει προς τα εκεί ο περίγυρος ή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ορίζει τα «στάνταρς» πετυχημένης και ευτυχισμένης ζωής: υψηλός βαθμός, σπουδές σε αναγνωρίσιμο ίδρυμα, δουλειά με πολλά χρήματα.
Σίγουρα όλων των ειδών οι εξετάσεις, ακόμα και οι πανελλήνιες δεν είναι το “Α και το Ω” της ζωής μας, δεν είναι το “τέλος του κόσμου”, δεν είναι ούτε καν η… αρχή του! Είναι απλά και μόνον ένα σκαλοπάτι, η πρώτη φορά που μπαίνουμε σε διαδικασία πίεσης και προετοιμασίας για καιρό, με ένα διακύβευμα αρκετά σημαντικότερο από ότι μέχρι τώρα!
Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα στα οποία φαίνεται ότι άλλο θέλει να πετύχει κανείς, άλλο σπουδάζει και σε άλλο τομέα καταλήγει να εργάζεται! Τα πραγματικά ενδιαφέροντα και οι κλίσεις αφενός μεν δεν είναι πάντα φανερά στα 18, αφετέρου, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των πρώτων μετασχολικών χρόνων, μεταλλάσσονται. Η επιτυχία σε μια σχολή, πολλές φορές, δίνει απλά το “στίγμα” για τη συνέχεια, το οποίο είναι πιθανόν να μην μείνει σταθερό.
Για να είμαστε ειλικρινείς σίγουρα κανείς δεν εύχεται να αποτύχει μέσα σε μια διαδικασία εξετάσεων. Υπάρχουν όμως φορές που θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό το ενδεχόμενο και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Το πρώτο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να καταλάβουμε, όπως ειπώθηκε ήδη, ότι δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου.
Δεν χάθηκε ούτε καν μια χρονιά. Κέρδισες σίγουρα πολλά αυτή τη χρονιά. Και πιο πολύ το ότι δοκίμασες τα όριά σου. Αυτό σίγουρα θα σου φανεί χρήσιμο σε πιο κρίσιμα σταυροδρόμια της ζωής σου που βρίσκονται μπροστά σου! Αν ο Θεός φέρει έτσι τα πράγματα που να εισαχθείς σε άλλη σχολή, έλεγξε πρώτα αν σε ενδιαφέρει. Αν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι θέλεις μόνο την άλλη σχολή, μπορείς να ξαναδοκιμάσεις. Σκεπτόμενος όμως πάντα με νηφαλιότητα όλα τα ενδεχόμενα που ανοίγονται μπροστά σου.
Όμως καθώς οφείλουμε να ωριμάζουμε όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά, καλό θα ήταν με ψυχραιμία να αναζητήσουμε και το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Πέρα από την «ατυχία», τις «συγκυρίες» τα «δύσκολα θέματα» να βρούμε –χωρίς απελπισία– τι πήγε λάθος. «Μήπως δεν διάβασα όσο έπρεπε;», «Ήμουν συγκεντρωμένος όλη αυτή τη χρονιά;». Σιγά σιγά η (φυσιολογική και αναμενόμενη) θλίψη των πρώτων στιγμών να μετατραπεί σε προβληματισμό και σε ικεσία προς τον Θεό: «γνώρισόν μοι, Κύριε, ὁδόν, ἐν ᾗ πορεύσομαι» (Ψαλμ. ρμβ΄ [142], 8). «Κύριε δείξε μου τι να κάνω στη ζωή μου, τι θέλεις από εμένα;»
Τούτες τις ώρες μην αφήνεις τη θλίψη και την απελπισία να σε κυριεύσουν. Μπορείς να κάνεις ένα καινούργιο ξεκίνημα. Γιατί σε αυτές τις εξετάσεις, τις εξετάσεις της ζωής, έδωσες μόλις το πρώτο μάθημα. Και τα πήγες πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζεις. Με την χάρη του Θεού είσαι ήδη πιο ώριμος κατά ένα χρόνο. Και θα γίνεις ακόμα πιο ώριμος αν μάθεις να αντιμετωπίζεις και τις αποτυχίες στη ζωή!
Χωρίς μεγάλη απογοήτευση κι απελπισία, αλλά με αισιοδοξία, ελπίδα και βεβαιότητα ότι ο Θεός έχει το σχέδιό Του στη ζωή μας και θα μας οδηγήσει κάπου καλύτερα!
Με πίστη! Δλδ εμπιστοσύνη στο θέλημα Του, με αισιοδοξία… Οι εξετάσεις ακόμα και οι πανελλήνιες και η πτυχιακή κλπ δεν σηματοδοτούν ούτε το ποιός είσαι, ούτε το πόσο αξίζεις, ούτε το αν θα πετύχεις – πόσο μάλλον αν θα ευτυχήσεις στη ζωή γενικότερα. Χάνοντας τις εξετάσεις χάνεις την μάχη, όχι τον πόλεμο. Η αμέσως επόμενη μάχη είναι την πικρία της αποτυχίας να την κάνεις παραγωγική για να χαράξεις εκ νέου τη συνέχεια των έργων σου. Το άδοξος τέλος του αγώνα σου να μετουσιωθεί σε αφετήρια της νέας ζωής σου. Όσο πιο σημαντική είναι η αποτυχία, τόσο πιο σημαντικό ξεκίνημα μπορείς να κάνεις. Με θάρρος!
Καλές οι συμβουλές σκεφτείτε όταν ρωτάμε τον αδελφό ”πώς έγραψες;” από περιέργεια πώς θα πρέπει να νοιώθει στην περίπτωση ενός άγχους ή μίας παραλήψεως ακόμη και στην αποτυχία…
Ακριβώς! “Κάθε εμπόδιο, για καλό!”, όπως λέει κι η λαϊκή παροιμία.
Ή αλλιώς “όταν ο Θεός κλείνει μια πόρτα ανοίγει ένα παράθυρο…”
Έτσι ειναι! ‘Η “καγκελόπορτα”.
Μερικές φορές όμως, υπάρχει και ο λόγος του κοινωνικού συνόλου που μπορεί να έχει επίδραση στην ψυχολογία κάποιου, κυρίως στην εφηβεία… εάν ο περίγυρος (συγγενείς-φίλοι-γνωστοί) σχολιάσει -όχι με καλό τρόπο- τους βαθμούς σου, τότε αυτό “είναι“ αποτυχία (σύμφωνα με εκείνους)… και ποιος καθορίζει τι είναι επιτυχία και τι αποτυχία; συνήθως οι γύρω μας…στην ουσια δεν υπαρχει ο όρος επιτυχια -αποτυχία , είναι όροι που οι ανθρωποι εχουν βάλει, και αυτό πολλές φορές επιδρά στην αυτοπεποίθηση του καθενός και μπορεί να την μειώσει σε μεγάλο βαθμό.
Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας, προσανατολισμένη κυρίως στο “φλέγον θέμα” των ημερών, που είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις.
Γνώμικα πάνω στο θέμα αυτό :
1. Το θέμα δεν είναι πόσο δυνατά μπορείς να χτυπήσεις αλλά πόσο δυνατά μπορείς να χτυπηθείς και να συνεχίσεις να προσπαθείς.
Ανώνυμος
2. Η επιτυχία δεν ειναι οριστική, η αποτυχία δεν ειναι μοιραία . Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις.
Ουίνστον Τσώρτσιλ
3. Η εμπειρία απο την αποτυχία, είναι ο δρόμος προς την επιτυχία.
Ανώνυμος
4. Εάν θέλεις να κερδίσεις τότε η δίψα για την νίκη πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τον φόβο για την αποτυχία.
Μπιλ Κόσμπι
5. Η αποτυχία είναι επιτυχία εαν μαθαίνεις από αυτή
Μάλκολμ Φόρμπς
6. Αποτυχία δεν είναι να πέσεις αλλά να αρνιέσαι να ξανασηκωθείς
Κινέζικη Παροιμία
7. Αποτυχία είναι η ευκαίρια να ξαναπροσπαθήσεις αλλά με πιο πολύ εμπειρία
Χένρι Φόρντ
Και αυτόματα μπάνει μία σκέψη στο μυάλο : Προσπάθησες αρκετά ;