Ερώτηση που λάβαμε:

Είναι κακό να συμμετέχουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; (facebook, instagram, twitter κλπ.)

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Ακούγοντας τη λέξη «κακό», το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως σε κάτι που δεν είναι καλό. Και τι είναι καλό και τι είναι κακό για τον κόσμο μας σήμερα; Θα συμφωνείς πως αυτό το θέμα ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση. Συνδέοντας, όμως, την έννοια του «κακού» με τη συμμετοχή μας στα τεχνολογικά επιτεύγματα και πιο συγκεκριμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Πρώτα-πρώτα, θα ήταν μέγα λάθος να αρχίσουμε να «κακολογούμε» ή να «απορρίψουμε» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (εννοείται και κάθε προϊόν-βήμα επιστημονικής προόδου) χαρακτηρίζοντάς τα «κακά» και «αμαρτία». Κάθε τεχνολογική πρόοδος είναι και μια αφορμή δοξολογίας και ευχαριστίας στον Άγιο Θεό που μας δώρισε τον νου, τα χαρίσματα, τις πνευματικές και τις σωματικές δυνάμεις και μπορούμε με αυτά να «δημιουργούμε» και να προοδεύουμε(Στην Παλαιά Διαθήκη διαβάζουμε πως: «ΚΑΙ ἐλάλησε Κύριος πρὸς Μωυσῆν λέγων·… ἐνέπλησα αὐτὸν πνεῦμα θεῖον σοφίας καὶ συνέσεως καὶ ἐπιστήμης ἐν παντὶ ἔργῳ διανοεῖσθαι» (Εξ. 31, 3)).

Στη λίστα προόδου των τεχνολογικών επιτευγμάτων συναντάμε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Ιστοσελίδες, Ιστολόγια, Μικρο-ιστολόγια, Wikis, κλπ). Η χρήση των Μέσων Κοινωνικών Δικτύων (ΜΚΔ) μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα, στους χρήστες του, είτε πρόκειται για μεμονωμένα άτομα, είτε πρόκειται για προφίλ επιχειρήσεων ή οργανισμών. Αναφέρουμε μερικά: δυνατότητα επικοινωνίας, αναζήτηση και ανεύρεση πληροφοριών, συνεργασία-ανταλλαγή υλικού, ψυχαγωγία με την άμεση πρόσβαση σε εφαρμογές-φωτογραφίες-βίντεο, διαμοιρασμός-σχολιασμός απόψεων. Οι εταιρείες διαφημίζονται και διευρύνουν το πελατολόγιό τους. Τα δημόσια πρόσωπα παρουσιάζουν  τη δουλειά  τους  και  αλληλεπιδρούν  με  τους  θαυμαστές  τους, κοκ.

Ωστόσο, αν και η ευρεία αποδοχή, η εξέλιξη και η δυναμική των ΜΚΔ είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, υπάρχουν και μειονεκτήματα από τη χρήση τους. Σημειώνουμε τον διαμοιρασμό-παραχώρηση προσωπικών δεδομένων (δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών-γεγονότων και ανάρτηση προσωπικών δεδομένων), την εξαπάτηση και κλοπή ταυτότητας (δημιουργία ψεύτικου προφίλ, «phising»), τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, την υπερβολική ενασχόληση, τον εθισμό, την απομόνωση του ατόμου και την υποβάθμισητων διαπροσωπικώνσχέσεων, αφού πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ζουν με την ψευδαίσθηση της ηλεκτρονικής επαφής αποφεύγοντας τη συναναστροφή με τους πραγματικούς τους φίλους. Δεν είναι λίγες οι φορές που κλεισμένοι  μέσα  σε  έναν  κλειστό χώρο  με  τα  μάτια  διαρκώς  στραμμένα  στην  οθόνη  του  υπολογιστή  και  τη  σκέψη  μας προσκολλημένη  στα  μέσα  κοινωνικής  δικτύωσης  που  χρησιμοποιούμε,  επηρεάζεται η σωματική υγεία και η ψυχική ευφορία μας, ενώ υπονομεύεται η σχέση μας με τους δικούς μας (δεν συζητούμε με τους γονείς, τα αδέλφια μας), καθώς και το καθήκον μας στο σχολείο (το διάβασμά μας).

Συνεπώς, αντιλαμβάνεσαι πως η απάντηση στο ερώτημά σου κρύβεται στη λέξη «συμμετοχή» και στη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Είναι αλήθεια πως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν πλέον ένα παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο. Οι δυνατότητες που παρέχουν τα στους χρήστες τους και οι οποίες δεν θα πάψουν να εξελίσσονται –όπως δείχνουν τα δεδομένα σήμερα- είναι μεγάλες, ελκυστικές και γιατί να μην το πούμε, έχουν μαγνητίσει μικρούς και μεγάλους. Ιδιαίτερα οι έφηβοι, που ο χαρακτήρας τους είναι τέτοιος που να μη βλέπουν την κακή όψη των πραγμάτων, αλλά την καλή∙ είναιευκολόπιστοι και πολλές φορές πέφτουν θύματα απάτης. Οι νέοι αντιμετωπίζουν, επίσης, τη ζωή με αισιοδοξία∙ έχουν μια θέρμη μέσα τους και ό,τι κάνουν το κάνουν σε υπερβολικό βαθμό, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Βρες, λοιπόν, λίγο χρόνο να κουβεντιάσεις με τον εαυτό σου και να απαντήσεις στα ερωτήματα που ακολουθούν. Αναλογίσου τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης που κάνεις. Αποτελούν  ένα  χρήσιμο  εργαλείο,  που  όμως  αχρηστεύεται  αν  δεν  το προσεγγίσει κανείς με κριτικό πνεύμα και ματιά διερευνητική.

  • Αισθάνεσαι ότι ωφελείσαι και ωφελείς με αυτά που αναρτάς και δημοσιοποιείς ή σχολιάζεις;
  • Μήπως έχουν ανήθικο ή και αντιχριστιανικό περιεχόμενο;
  • Είσαι ο εαυτός σου (συνετή, ανεξάρτητη προσωπικότητα) ή σου αρέσει να κρύβεσαι πίσω από ένα ψεύτικο προφίλ-πρόσωπο; Έχει γραφτεί πώς όσο περισσότερο σου δίνεται η εντύπωση πως μπορείς να κρύβεσαι και να βγάζεις με ασφάλεια την «ηλεκτρονική μάσκα» σου, τόσο περισσότερο φανερώνεις το αληθινό σου πρόσωπο.
  • Μήπως αναζητάς την αναγνώριση «εκθέτοντας» τον εαυτό σου και ικανοποιώντας τον εγωϊσμό σου; Μάθε, επίσης, πως ένα από τα ωραιότερα ενδιαφέροντα-χόμπυ, η φωτογράφηση, έχει πλέον καταντήσει για πολλούς αρρώστια, η γνωστή «σελφίτιδα»! Και αν κάποιος-α «φίλος-η» επιμένει να σου στέλνει κάτι άσχημο ή να σε προσκαλεί σε κάτι κακό, τότε σίγουρα δεν είναι φίλος-η σου.
  • Μένεις σταθερός-ή στις αρχές σου ή η ηλεκτρονική σου ταυτότητα σου «επιτρέπει» να κάνεις πράγματα τα οποία δεν θα τα έκανες διαφορετικά;
  • Μπορείς να θέτεις χρονικά όρια στη χρήση και περιορισμούς στις ρυθμίσεις των ΜΚΔ;
  • Μήπως έχεις διαπιστώσει ότι τα ΜΚΔ επηρεάζουν την συμπεριφορά σου και δεν «είσαι εντάξει» στις σχολικές σου υποχρεώσεις ή και στις υποχρεώσεις σου στο σπίτι και στην οικογένειά σου;
  • Απομονώνεσαι, αποξενώνεσαι και γίνεσαι αντικοινωνικός-ή ή και «ξεχνάς να ζήσεις» ζώντας στην ηλεκτρονική πραγματικότητα;
  • Προτιμάς να καταφεύγεις στη λύση της απρόσωπης επαφής και των ΜΚΔ για να αποφορτιστείς ψυχικά, ενώ ξέρεις ότι η αγκαλιά των δικών σου και το πετραχήλι του πνευματικού σου σε περιμένει όποτε τα χρειαστείς;

Μην ξεχνάς, πως όπως κάθε επιστημονική πρόοδος, έτσι και τα ΜΚΔ, παρομοιάζονται με ένα μαχαίρι. Πώς θα το χρησιμοποιήσουμε; Θα το χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο με το οποίο θα κόψουμε ένα φρούτο, λίγο ψωμί για να φάμε, θα κατασκευάσουμε κάτι για το καλό της κοινωνίας ή θα το χρησιμοποιήσουμε εναντίον του εαυτού μας και των γύρω μας «πληγώνοντάς» τους ή και «σκοτώνοντάς» τους; Ο φωτισμένος από τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος Απόστολος Παύλος μάς το λέει ξεκάθαρα: «Πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐ πάντα συμφέρει· πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐκ ἐγὼ ἐξουσιασθήσομαι ὑπό τινος» (Α’ Κορ. στ’ 12).

Όλα έχω την εξουσία να τα κάνω και να τα χρησιμοποιήσω, αλλά δεν με συμφέρουν όλα, δεν βοηθούν την ψυχή μου, δεν με «ανεβάζουν». Όλα είναι στην εξουσία μου, αλλά εγώ δεν θα εξουσιαστώ και δεν θα γίνω δούλος σε τίποτε.

Το καλύτερο θα ήταν να μη συμμετέχεις στα ΜΚΔ. Δοκίμασέ το, δεν έχεις να χάσεις! Αλλά αν συμμετέχεις, φρόντισε να μην υπονομεύουν την καθαρότητα και τη σωτηρία της ψυχής σου και να μπορείς να κάνεις λογική και σωστή χρήση.