Ερώτηση που λάβαμε:

Πάμε γήπεδο;
Πολλές φορές ακούμε να λένε ότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε στο γήπεδο. Ότι υπάρχουν φαινόμενα βίας, ύβρεις, βλασφημίες και άλλα, που μας βλάπτουν πνευματικά. Αλλά είναι δυνατόν να μην υποστηρίζουμε την ομάδα μας; Στο κάτω κάτω ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του βίου μας. Ποια είναι η σωστή στάση που πρέπει να κρατάμε;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Οι περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως τα αγόρια, από την παιδική ηλικία συνδέονται με τον αθλητισμό και τον θεωρούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους. Ως εκ τούτου αισθάνονται την ανάγκη να υποστηρίξουν κάποιον αθλητικό σύλλογο άλλοτε «επιφανειακά» και άλλοτε με ιδιαίτερο πάθος.

Η πηγαία αυτή αγάπη για το άθλημα αλλά περισσότερο για την ομάδα τους οδηγεί συχνά στο γήπεδο όπου μπορούν να απολαύσουν σε μεγαλύτερο βαθμό το «σπουδαίο θέαμα». Ο παλμός της κερκίδας, τα συνθήματα, η αίσθηση ότι συμμετέχεις ενεργά στον αγώνα και δεν παρακολουθείς απλά, προξενεί ένα εντυπωσιακό όσο και εθιστικό συναίσθημα. Η κερκίδα σε παρασύρει γοργά και αυθόρμητα, χωρίς να το κατανοείς, στους δικούς της ρυθμούς και κανόνες, στο δικό της πολιτισμικό πλαίσιο.

Και ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; Ότι όλα επιτρέπονται στο όνομα της δόξας της ομάδας. Όσο για το «πολιτισμικό πλαίσιο», περιλαμβάνει ύβρεις, χειρονομίες, κάθε είδους προσβολές, και σε πιο ακραίες περιπτώσεις χειροδικίες, ανταλλαγές πυρών και φωτοβολίδων. Καθένας που δεν υποστηρίζει την ομάδα είναι εν δυνάμει εχθρός εντός του γηπέδου – αρκετές φορές αυτό μεταφέρεται και εκτός… Από αυτό το «τσουβάλιασμα» είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει κάποιος.  Ο σεβασμός, η τήρηση των υποχρεώσεων, η οριοθέτηση, η άμιλλα τείνουν να γίνουν έννοιες ξένες προς τον επαγγελματικό αθλητισμό. Οι πιο ηλικιωμένοι με νοσταλγία αναπολούν κάποιες πιο αθώες εποχές.

Με οδηγό τις παραπάνω σκέψεις ας αναρωτηθούμε ποια πρέπει να είναι η στάση ενός νέου που θέλει να ακολουθεί τον Χριστό. Συμβαδίζει ο πνευματικός του αγώνας με το κλίμα των γηπέδων;

Κατ’ αρχάς ο καθένας οφείλει να ξεκαθαρίσει τους λόγους που τον οδηγούν στο γήπεδο. Η αγάπη για το συγκεκριμένο άθλημα, η ανάγκη για διασκέδαση ή ανάγκη να αισθανθώ ότι ανήκω σε μία πολυπληθή ομάδα οπαδών ή σε κάποιον σύνδεσμο; Ξεκάθαρα, δεν πρέπει να είναι απαγορευτικό για κανένα νέο να παρακολουθεί έναν αγώνα. Πρέπει όμως να λάβει ο καθένας υπόψη τα επακόλουθα αυτής της επιλογής του.

Πρώτον: Το θέαμα του γηπέδου δεν μπορεί να θεωρηθεί ψυχαγωγία καθώς τίποτε ωφέλιμο ή δημιουργικό δεν προσφέρει στην ψυχή μας ή στην προσωπικότητά μας. Μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί διασκέδαση, μιας και μας δίνει την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να μεταφερθούμε σε έναν άλλο κόσμο που υπόσχεται εκτόνωση δημιουργώντας την εντύπωση ότι όλα επιτρέπονται. Με το σφύριγμα της λήξης βέβαια τελειώνει αυτή η δυνατότητα μέχρι την επόμενη φορά.

Επίσης: Η δυναμική της κερκίδας ασκεί τέτοια επιρροή στην ευαίσθητη νεανική ψυχή μας που μπορεί να σαρώσει κυριολεκτικά κάθε πνευματικό άνθος και κάθε αγνό συναίσθημα. Ποιος μπορεί να έχει τέτοια εμπιστοσύνη στον εαυτό του ότι θα μείνει αλώβητος απ’ το λεξιλόγιο και τον βάρβαρο πολιτισμό της κερκίδας; Όταν μάλιστα αναρίθμητες φορές γύρω του βλασφημούνται χυδαία το όνομα του Χριστού μας και αυτό της Παναγίας Μητέρας μας;

Τέλος: Μήπως αυτού του είδους η εθιστική διασκέδαση μας αποξενώνει από υγιέστερες και ωφελιμότερες δραστηριότητες όπως η ενασχόληση με τον προσωπικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, με την μουσική, με τις σχολικές υποχρεώσεις ακόμα και από την παρουσία μας στις χριστιανικές ομάδες; Ας συγκρίνουμε (και με ωφελιμιστική διάθεση) τα κέρδη από τις παραπάνω δραστηριότητες και από την παρουσία στο γήπεδο, όπου και χρηματικά θα βγούμε ζημιωμένοι!

Κυριακή πρωί στην εκκλησία, Κυριακή απόγευμα στο γήπεδο. Δύο διαμετρικά αντίθετα βιώματα. Ο χριστιανός νέος στο μέσο δύο κόσμων. Δυο κόσμων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να συνυπάρξουν… Καλούμαστε να επιλέξουμε! Παραμένει ο Κύριος κοντά μας, ανάμεσά μας ή τον παραμερίζουμε για να ξεσπάσουμε και να φωνάξουμε για την ομάδα μας; Πού ανήκει η καρδιά μας;

Αυτό είναι και το ΜΟΝΟ κριτήριο της απόφασής μας. Ας απαντήσουμε μυστικά και με ειλικρίνεια και δε θα λαθέψουμε…