Ερώτηση που λάβαμε:
Να γιορτάζω τα γενέθλιά μου;
(σημ: εννοεί αν μπορούμε ως Χριστιανοί να γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας)
Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:
Καλό το ερώτημα, αλλά αν σκεφθούμε, ότι όλοι γύρω μας σήμερα τα γιορτάζουν, κρύβει και μια αμφιβολία για το αν αυτό είναι σωστό.
Τα γενέθλια είναι η ημέρα που ήρθαμε στη ζωή! Και αν σκεφθούμε πως, ότι γεννιέται στον φθαρτό αυτό κόσμο γεννιέται για να πεθάνει κάποια στιγμή, η ημέρα των γενεθλίων μας θα έπρεπε να μας θυμίζει ότι πλησιάζει και η ημέρα του θανάτου. Και για να είμαστε ρεαλιστές κάθε φορά που έρχονται τα γενέθλιά μας είμαστε κατά ένα χρόνο μεγαλύτεροι και κατά ένα χρόνο πιο κοντά στο θάνατο! Αυτό γιορτάζουμε; Και αξίζει αυτό να το γιορτάζουμε;
Η Αγία μας Εκκλησία που όλα τα αγιάζει και τους δίνει ένα άλλο, ιερό και άγιο νόημα, προτείνει κάτι διαφορετικό. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί εκτός από την επέτειο της γεννήσεώς μας, έχουμε και την επέτειο της Βαπτίσεώς μας. Η επέτειος της ημέρας που γίναμε πολίτες του Ουρανού. Που πήραμε πλούσια τη χάρη του Θεού, συμμετέχοντας σε δύο μοναδικά και ανεπανάληπτα για τη ζωή του Χριστιανού Ιερά Μυστήρια. Το Βάπτισμα και το Χρίσμα. Τότε που ξεκίνησε επίσημα ο προσωπικός μας αγώνας για την κατάκτηση του Παραδείσου. Ποιός όμως αθλητής ή θριαμβευτής σε αγώνες, γιορτάζει την ημέρα που ξεκίνησε να γνωρίζει το άθλημα, στο οποίο διακρίθηκε; Συνήθως ούτε οι αθλητές θυμούνται αυτή την ημέρα, αλλά ούτε και εμείς γνωρίζουμε την ημέρα της βαπτίσεώς μας.
Υπάρχει όμως και μια άλλη ημέρα, ξεχωριστή για κάθε πιστό που έχει το όνομα ενός Αγίου. Ενός Νικητή και θριαμβευτή στον αγώνα της χριστιανικής ζωής. Είναι η ημέρα που ο Άγιος του οποίου το όνομα έχουμε κατέκτησε τον Παράδεισο με τη χάρη του Θεού. Η ημέρα της μνήμης του. Αυτή την ημέρα αξίζει να τιμάμε, τιμώντας τον άγιο που έτσι κι αλλιώς είναι και προστάτης μας. Αυτή η ημέρα θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία και με την Θεία Κοινωνία. Αυτή την ημέρα θα μελετήσουμε κάτι από τη ζωή του αγίου – προστάτη μας και θα ανανεώσουμε την απόφαση να τον μιμηθούμε στις αρετές που τον οδήγησαν στον Παράδεισο, με την ευχή και την προσευχή να αξιωθούμε να τον δούμε, όταν κι εμείς φύγουμε από αυτό τον κόσμο, στη μακαριότητα του παραδείσου.
Θα μπορούσες να γιορτάζεις την ημέρα που βαπτίστηκες, και να σβήνεις και κεράκια αν θες, είναι πολύ πιο σημαντική αυτήν η ημέρα.
Ακριβώς! Αλλά δυστυχώς, κανείς δεν ξέρει ούτε θυμάται ποια μέρα βαπτίστηκε! Μπορούμε να τιμούμε τον άγιο/α της ημέρας που γεννηθήκαμε και να κάνουμε τη γιορτή του/της!
Εντάξει και να γιορτάσεις τα γενέθλιά σου δεν είναι κάτι κακό νομίζω…είναι η μέρα που γεννήθηκες, και ευχαριστείς και Το Θεό για αυτό το γεγονός .Φυσικά, πρωταρχική θέση έχει η ονομαστική γιορτή που γιορτάζεις μαζί με τον προστάτη άγιό σου, η οποία έχει πιο πνευματική διάσταση.
Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.
Όπως ειπώθηκε και στο συνέδριο των ΧΑ, η εκκλησία μας γνωρίζει τρεις γεννήσεις (του Χριστού, της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη).
Οι υπόλοιποι είμαστε πολύ μικροί για να γιορτάζουμε τη γέννησή μας .
Ως χριστιανοί ας δοξάσουμε τον Θεό που μας δίνει χρόνο μετανοίας, δίνοντας έμφαση στην ονομαστική εορτή μας , την γιορτή του προστάτου Αγίου μας.
Συμφωνώ με τον “Π”(24 Ιανουαρίου 2017) οτι όντως δεν είναι κακό να γιορτάσεις και τα γενέθλιά σου. Όμως αν δούμε πλέον τι πραγματικά συμβαίνει από τους Παιδικούς Σταθμούς ακόμα έως και τις μεγάλες ηλικίες 30-40 όπου δίνουν βαρύτητα μόνο στα γενέθλια γιορτάζοντας τα με πάρτι και επισημότητες, υπάρχει ο κίνδυνος η ονομαστική εορτή να “σβηστεί” εντελώς από την μνήμη μας!!! Γιαυτό πρέπει σε κάθε ευκαιρία που θα μας δίνεται να τονίζουμε και να αναδεικνύουμε την σημασία και την “πνευματική βαρύτητα” της ονομαστικής μας εορτής.
Δεν είναι σωστό να γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας διότι μ΄αυτόν τον τρόπο τιμούμε το εγώ μας. Έτσι γινόμαστε πιό εγωιστές και βάζουμε κέντρο του κόσμου τον εαυτό μας. Η ζωή μας δεν πρέπει να είναι εγωκεντρική αλλά Χρίστοκεντρική. Συνεπώς πρέπει να γιορτάζουμε και να τιμούμε τον άγιο του οποίου φέρουμε το όνομα το οποίο λάβαμε κατά την βάπτισή μας.
Δεν θυμάμαι να έχω σβήσει ποτέ κεράκια. Εδώ ούτε οι γονείς μου ξέρουν ποια μέρα ακριβώς γεννήθηκα. Δεν είμαι η μόνη, δεν γιορτάζαμε γενέθλια πριν κάμποσα χρόνια και ούτε μας έγραφαν σωστή ημερομηνία γέννησης. Άραγε πώς μπήκε αυτήν η συνήθεια και πώς ξαφνικά έγινε κανόνας; Ποιοι αποφασίζουν;
Χ., ετών 40