Πώς αναζητούμε πνευματικό;

Ερώτηση που λάβαμε:

Στην αναζήτηση Πνευματικού Πατέρα
Μελετώντας τους Αγίους Πατέρες και τις νουθεσίες τους προς εμάς, είδα πως αυτό που τονίζουν είναι ο καλός Πνευματικός Πατέρας. Πώς θα μπορούσαμε να βρούμε έναν τέτοιο καλό Πνευματικό; Τι θα πρέπει να προσέξουμε; Μήπως η πολύχρονη αναζήτηση ενός Πνευματικού Πατέρα δείχνει έλλειψη ταπεινότητας και υπακοής; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω!

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Όσοι έχουν ήδη πνευματικό πατέρα, και μάλιστα από τα χρόνια του Δημοτικού, ας δοξάσουν τον Θεό για αυτή του την δωρεά. Δώρο Θεού ο πνευματικός πατέρας, που μας καθοδηγεί στην πνευματική ζωή και γίνεται όργανο της Θείας Χάρης στο Μυστήριο της εξομολόγησης.

Εάν κάποιος δεν έχει πνευματικό πατέρα, ας ακούσει, στην αναζήτησή του, τη συμβουλή του Αγίου Παϊσίου: «Τον πνευματικό οδηγό φυσικά κανείς θα τον διαλέξει. Δεν θα εμπιστευθεί στον οποιονδήποτε την ψυχή του. Όπως για την υγεία του σώματος ψάχνει να βρει καλό γιατρό, έτσι και για την υγεία της ψυχής του θα ψάξει να βρει κάποιον καλό πνευματικό και θα πηγαίνει σ΄ αυτόν, τον γιατρό της ψυχής, τακτικά.»

Και επειδή είναι τόσο σημαντικό αυτό το θέμα για τη ζωή μας, θα πρέπει να το κάνουμε κατεξοχήν θέμα προσευχής. Ο Αγ. Συμεών μάλιστα γράφει μια τέτοια προσευχή: «Κύριε, εσύ που δεν επιθυμείς τον θάνατο του αμαρτωλού αλλά την επιστροφή του και τη ζωή του, εσύ που γι’ αυτό κατέβηκες στη γη, ώστε αυτούς που κείτονταν θανατωμένοι από την αμαρτία να τους αναστήσεις και να τους καταξιώσεις να σε δουν φανερά, το φως το αληθινό, όσο είναι δυνατόν για τον άνθρωπο να σε δει, στείλε μου άνθρωπο που να σε γνωρίζει, ώστε, αφού δουλέψω και υποταγώ σε αυτόν σαν να ήσουν Εσύ και αφού κάνω το θέλημά Σου μέσω του δικού του θελήματος, να είμαι ευάρεστος σε Εσένα τον μόνο Θεό και να καταξιωθώ και εγώ ο αμαρτωλός, της Βασιλείας Σου».

Έχουμε το χρέος-δικαίωμα να αναζητήσουμε τον κατάλληλο πνευματικό. Ποιος είναι όμως καλός πνευματικός; Και πώς θα τον βρούμε;

Είπαμε και προηγουμένως, ότι το πιο σημαντικό είναι να το κάνουμε θέμα προσευχής. Μπορούμε, πέραν της προσευχής που σίγουρα θα κάνουμε, να ρωτήσουμε πνευματικούς φίλους μας, που βλέπουμε ότι ωφελούνται από τη ζωή τους κοντά σε κάποιον πνευματικό. Πολλές φορές, ο Θεός μας μιλάει μέσα από τους φίλους μας σε τέτοιες αναζητήσεις.

Τι πρέπει να προσέξουμε; Να μην ψάχνουμε αυτόν που θα «χαϊδεύει τα αυτιά μας». Αλλά ούτε και το άκρως αντίθετο είναι το ζητούμενο, κάποιος δηλαδή άκριτα αυστηρός σε βαθμό που μας πνίγει.

Σίγουρα πρέπει να νιώθουμε ότι μας αναπαύει. Αυτό σημαίνει, ότι μπορούμε να τον εμπιστευθούμε και να αφεθούμε στα χέρια του. Να «αφεθούμε», όχι με την τεμπέλικη έννοια, αλλά με την έννοια της ασφάλειας και της υπακοής. Όπως, για να πούμε ένα παράδειγμα, ένας αθλητής που προπονείται σκληρά εμπιστεύεται τις οδηγίες του προπονητή και υπακούει στο πρόγραμμα και τις ασκήσεις που του θέτει.

Όταν βρούμε όμως κάποιον πνευματικό και καταλήξουμε σ’ αυτόν, αυτόν και εμπιστευόμαστε. Δεν είναι σωστό να αλλάζουμε πατέρες, χωρίς κάποιο λόγο. Γράφει πάλι ο Άγ. Συμεών: «Εάν με τη χάρη του Θεού γνώρισες έναν πνευματικό πατέρα, λέγε τα θέματά σου σ’ αυτόν και μόνο». Η πολύχρονη αναζήτηση μπορεί όντως να δείχνει και έλλειψη ταπείνωσης και υπακοής.

Στη σχέση μας με τον πνευματικό μας, να προσέχουμε και τα εξής στοιχεία: πρέπει να έχουμε απόλυτη ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και να προσευχόμαστε για τον πνευματικό μας να τον φωτίζει ο Θεός για να μας καθοδηγεί. Να προσευχόμαστε θερμά και για όλους τους πνευματικούς ειδικά σε περιόδους μεγάλου κόπου για εκείνους (π.χ. Μεγάλη Σαρακοστή).

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

6 σκέψεις στο “Πώς αναζητούμε πνευματικό;

 • 9 Ιανουαρίου 2017 στις 21:42
  Permalink

  Καλή Χρονιά σε όλους….

  Επειδή πρόσφατα είχα την ίδια αναζήτηση επειδή ήθελα να εξομολογηθώ,
  επισκέφτηκα 2-3 ναούς που είναι κοντά μου και απλά αποφάσισα να πάω στον
  ιερέα που όπως λέμε λαικά μου έκανε το «κλικ». Δια μέσου της εξομολόγησης ή
  μιας σύντομης ομιλίας, καταλαβαίνεις εάν μπορείς να τον εμπιστευθείς σαν πνευματικό σου πατέρα.
  Δόξα τω Θεώ, επιλογές έχουμε… Προσωπικά πιστεύω οτι η διαίσθηση του καθενός θα τον κάνει να εμπιστευτεί έναν ιερέα σα πνευματικό του…

  Απάντηση
 • 10 Ιανουαρίου 2017 στις 11:49
  Permalink

  Ναι, κι αυτή ακριβώς τη «διαίσθηση» ο ίδιος ο Κύριος μας τη χαρίζει για να μπορούμε να βρίσκουμε τον κατάλληλο πνευματικό καθοδηγητή, ο οποίος θα μας εμπνέει, θα μας εκφράζει και θα νιώθουμε ότι δεν μας απορρίπτει σαν σκουπίδια, αλλά πραγματικά μας αγαπάει και θέλει να μας βοηθήσει!

  Απάντηση
 • 10 Ιανουαρίου 2017 στις 17:36
  Permalink

  έχει διαφορά ο πνευματικός πατέρας από τον εξομολόγο? εγώ έχω εξομολόγο.

  Απάντηση
  • 10 Ιανουαρίου 2017 στις 18:42
   Permalink

   Ωραία ερώτηση. Καλό θα ήταν να δώσει μια απάντηση η ιστοσελίδα περί αυτού γιατί εγώ έχω την εντύπωση οτι ο εξομολόγος οφείλουμε να είναι και ο πνευματικός μας.

   Απάντηση
 • 20 Ιανουαρίου 2017 στις 10:00
  Permalink

  Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.

  Απάντηση
 • 28 Ιανουαρίου 2017 στις 11:46
  Permalink

  Πώς μπορώ να βρω τον κατάλληλο πνευματικό? Εξομολογήθηκα για τελευταία φορά το φθινόπωρο αλλά όλο το αναβάλλω… Και νιώθω άσχημα, τόσο απέναντι σε μένα όσο και στον ιερέα που πήγα… Προσπαθώ να βάλω μια αρχή αλλά δε με αφήνει ο πειρασμός…

  Απάντηση
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *