Ποια είναι τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός;

Ερώτηση που λάβαμε:

Ποια είναι τα χαρίσματα που έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους;

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω!

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

 • Το χάρισμα της «κατ’ εικόνα» και «καθ’ ομοίωση» δημιουργίας

Ο Θεός την ώρα της δημιουργίας του ανθρώπου ξεχώρισε τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα όντα δίνοντάς του θεοειδή χαρακτηριστικά, δημιουργώντας τον, δηλαδή, κατ’ εικόνα του Εαυτού Του. Έτσι ο «κατ’ εικόνα» δημιουργηθείς άνθρωπος έχει τέσσερα θεία προνόμια: α) το λογικό και την ελευθερία: με το λογικό ο άνθρωπος μπορεί να ερευνά και να κατανοεί τον κόσμο και να μετέχει του πνευματικού κόσμου, έχοντας ταυτόχρονα την ελευθερία να διαλέξει το δρόμο της αρετής ή της κακίας  β) το κοινωνικό, δηλαδή τη δυνατότητα της κοινωνίας με τον Θεό και τους συνανθρώπους γ) το δημιουργικό: ο άνθρωπος γίνεται συνδημιουργός του Θεού με την συμμετοχή του στη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους και με τις υλικές του δημιουργίες (κατασκευή πόλεων, κτισμάτων κτλ)  και δ) το κυριαρχικό, την κυριαρχία, δηλαδή, επί του υλικού κόσμου, αλλά και επί του ίδιου του εαυτού του. Με αυτά τα στοιχεία, που αποτελούν το «κατ’ εικόνα», ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να μοιάσει με τον Θεό, όχι βέβαια στην Ουσία Του, αλλά «κατά χάριν», δηλαδή ανάλογα με τη δυνατότητα που του έχει χαρίσει ο Θεός. Η πορεία για την επίτευξη αυτής της ομοίωσης αποτελεί το «καθ’ ομοίωση» και  επιτυγχάνεται μόνο με τη συνέργεια του ανθρώπου και του Αγίου Πνεύματος. Το χάρισμα του κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση το έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι.

 • Ειδικά χαρίσματα

Εκτός από το κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση που έχουν όλοι οι άνθρωποι, στον καθένα από εμάς έχουν δοθεί και ορισμένα ειδικά χαρίσματα, διαφορετικά για τον καθένα (π.χ. ικα­νό­τη­τες, κλί­σεις, σω­μα­τι­κά και πνευ­μα­τι­κά προσόντα). Τα χαρίσματα αυτά καλούμαστε να τα αξιοποιήσουμε για τη δόξα του Θεού, το καλό των συνανθρώπων μας και τη σωτηρία της ψυχής μας.

 • Χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος

Κάθε Χριστιανός με το Βάπτισμά του λαμβάνει εν δυνάμει τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Με τον πνευματικό αγώνα που θα κάνει στη συνέχεια της ζωής του, λαμβάνει ως χάρισμα τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή την αγάπη, τη χαρά, την ειρήνη, τη μακροθυμία, την καλοσύνη, την αγαθοσύνη, την πίστη, την πραότητα και την εγκράτεια (Γαλ. ε΄ 22-23)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

4 σκέψεις στο “Ποια είναι τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός;

 • 18 Αυγούστου 2017 στις 00:06
  Permalink

  «Ό,τι καλό βλέπετε σε μένα είναι Του Θεού. Ό,τι κακό είναι δικό μου.»

  Απάντηση
  • 22 Αυγούστου 2017 στις 22:20
   Permalink

   Ακριβώς! Όλα τα καλά τα δίνει ο Θεός στον άνθρωπο! Ας αγωνιζόμαστε όλοι μας να κρατήσουμε τις δωρεές του Θεού και να αυξήσουμε τα χαρίσματά Του!

   Απάντηση
 • 18 Αυγούστου 2017 στις 23:14
  Permalink

  Νομίζω πως τα χαρίσματα που έχουμε όλοι είναι διαφορετικά… Άλλος μπορεί να γράφει όμορφες ιστορίες, άλλος να παίζει μουσική, άλλος να ζωγραφίζει… Είναι κάτι που εμείς οι ίδιοι πρέπει να ψάξουμε μέσα μας, να ακούσουμε ίσως και τις γνώμες ανθρώπων από τον περίγυρο μας… Και δεν είναι μόνο αυτά τα χαρίσματα, είναι και τα πνευματικά, οι αρετές που έχει κάθε άνθρωπος… Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που ζηλεύουν το χάρισμα που έχουν οι συνάνθρωποι τους και θα ήθελαν να το έχουν κι αυτοί. Η ζήλια βέβαια χωρίζεται στην κακή ( αν ο άλλος πάθει κάτι και δε μπορεί να εξασκήσει το χάρισμα θα χαρώ) και στην καλή ( αν πάθει κάτι δε θα χαρώ, απλά θα ήθελα να το έχω κι εγώ). Ο Θεός όμως ξερει καλύτερα με ποια χαρίσματα θα μπορέσουμε εμείς οι ίδιοι να Τον δοξαστούμε και να χρησιμοποιήσουμε για να ανέβουμε πνευματικά, γι’ αυτό πρέπει απλά να τα καλλιεργούμε αυτά και να Τον ευχαριστούμε που μας τα έδωσε…

  Απάντηση
 • 29 Αυγούστου 2017 στις 12:56
  Permalink

  Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.

  Απάντηση
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *